Constructorul chinez de automobile BYD și-a stabilit o țintă extrem de ambițioasă pentru acest an, dar schimbările importante din piața chineză, unde s-au descoperit nereguli în raportarea unor vânzări, precum și volumele realizate de companie în prima jumătate de an au condus la noi prognoze, mai pesimiste, pentru finalul de an.
BYD ar trebui să atingă un nivel de 5,5 milioane de vehicule vândute în acest an, pentru a-și atinge țintele stabilite de companie la început de an. Volumul corespunde unei creșteri de 29%, un ritm greu de obținut chiar și pentru o companie chineză care susține că are aproape un milion de angajați în toate uzinele și centrele sale de dezvoltare.

În acest moment, situația vânzărilor BYD pe toate piețele pe care este prezentă marca arată că ținta este din ce în ce mai greu de atins, dar ceea ce pare tot mai posibil ar putea fi chiar și o scădere față de nivelul din 2024, când compania a vândut 4,27 milioane de vehicule.
Prima jumătate de an a adus BYD un volum de 2,11 milioane de vehicule vândute, electrice și PHEV. În luna iunie, volumul raportat de compania chineză a fost de 377.628 de autovehicule, un nivel mult mai mic decât cea mai bună lună din istoria mărcii, decembrie 2024, când raporta 514.809 vehicule vândute.
Vânzările BYD din acest an au fost, în ianuarie, 300.538 vehicule, în februarie - 322.846, 377.420 în martie, 380.089 în aprilie și 382.476 în mai.
Nu a depășit niciodată 400.000 de vehicule lunar, cu atât mai puțin pragul de 500.000 de unități. Dacă ar menține rezultatul - foarte bun, de altfel - care este cu peste 30% mai mare decât cel din anul precedent, compania ar atinge 4,22 milioane de vehicule vândute, adică sub nivelul din 2024.

Pare paradoxal, dar asta se datorează vârfului din finalul de an, când BYD a împins enorm rețeaua de dealeri să genereze vânzările necesare pentru a depăși Tesla.
Pentru a vinde cele 5,5 milioane de vehicule, compania chineză ar trebui să livreze în fiecare dintre cele șase luni rămase din acest an o medie de 565.000 de autovehicule, ceea ce pare tot mai greu de realizat, dacă nu complet imposibil.
Un al doilea factor care ridică și mai multe semne de întrebare privind capacitatea BYD de a-și mai susține ritmul de creștere este contextul comercial din China, unde autoritățile au descoperit că s-a consolidat practica raportărilor fictive de vânzări, pe baza unor mașini care, de fapt, nu sunt vândute, ci doar înmatriculate și asigurate.
Ulterior, ele sunt vândute ca mașini second-hand cu zero kilometri, dacă mai sunt vândute. BYD a fost parte din această activitate din China, potrivit presei chineze, iar intervenția autorităților a condus la oprirea acestei practici, care va aduce inevitabil scăderi ale cifrelor raportate de companiile auto.

În cazul BYD, presiunea uriașă pe care a pus-o pe dealerii săi, pentru a crește vânzările, a condus și la un faliment uriaș, în care una dintre cele mai mari rețele de dealeri BYD din China a închis afacerea și a lăsat clienții fără service, fiind în incapacitate de plată.
Dacă rezultatul BYD va fi nu doar sub ținta anuală stabilită, ci și sub nivelul din 2024, acest lucru va marca oficial încetarea unui șir lung de creșteri anuale, început în urmă peste 20 de ani. Există opinii ale analiștilor din industria auto care susțin că avansul accelerat al BYD a fost unul nesustenabil, el bazându-se excesiv pe creșterea forțată din China, și prea puțin pe piețele internaționale, unde intrarea și creșterea sunt mult mai dificile decât păreau.
Un exemplu este Europa, unde pentru moment compania nu este mulțumită de rezultatele obținute pe marile piețe.
În Germania, compania a preluat distribuția de vehicule de la importatorul contractat inițial, la fel și în Suedia, iar pe alte piețe majore, precum Franța sau Spania, cifrele nu sunt spectaculoase, chiar dacă au o creștere bună față de anul anterior.