Stellantis anunță prima pierdere din istoria companiei

Auto/Transporturi   
Stellantis anunță prima pierdere din istoria companiei

Grupul auto Stellantis, născut în 2021 prin fuziunea PSA Peugeot Citroen cu Fiat Chrysler, a încheiat prima jumătate de an cu pierdere, conform cifrelor preliminare neauditate, publicate de companie. Previziunile financiare fuseseră suspendate în aprilie, din cauza efectelor impredictibile ale tarifelor vamale din SUA.

Veiturile Stellantis s-au diminuat cu 10 miliarde de euro în primele șase luni ale acestui an, la 74,3 miliarde de euro, fiind al doilea an consecutiv de scădere, de la aproape 100 de miliarde în 2023 (semestrul 1). Declinul a fost generat de scăderea vânzărilor cu 6%, la un total de 1,44 milioane de vehicule livrate, dar și de blocajul produs ca urmare a majorării tarifelor vamale de către SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ CFR trece la săptămâna de 4 zile pentru unii angajați. Cu salariu mai mic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CFR trece la săptămâna de 4 zile pentru unii angajați. Cu salariu mai mic

Rezultatul net anunțat de Stellantis este unul negativ, o pierdere de 2,3 miliarde de euro, după în 2024, în perioada similară compania înregistra un profit net de 5,6 miliarde euro și uncashflow de 4,9 miliarde euro, care anul acesta a devenit de asemenea negativ. Profitul operațional s-a redus la 500 de milioane de euro, față de 8,4 miliarde euro în 2024.

„Publicarea datelor financiare preliminare pentru prima jumătate a anului 2025 are ca scop corectarea decalajului dintre previziunile consensuale ale analiștilor și performanța companiei pentru perioada respectivă”, transmite compania, puternic afectată de tarifele majorate introduse de Administrația Trump.

ULTIMA ORĂ FOTO Primele imagini cu noul Sandero, fără camuflaj. Premiera va avea loc la toamnă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Primele imagini cu noul Sandero, fără camuflaj. Premiera va avea loc la toamnă

Stellantis a publicat și motivele care au condus la acest rezultat financiar negativ:

  • Măsurile luate pentru îmbunătățirea performanței și a profitabilității sunt încă într-un stadiu incipient, iar noile produse, în special, se așteaptă să genereze efecte pozitive mai mari în a doua jumătate a anului 2025.
  • Aproximativ 3,3 miliarde de euro reprezentând cheltuieli nete înainte de impozitare, legate în principal de costurile de anulare a programelor și de deprecierea platformei, impactul net al legislației recente care elimină rata penalizării CAFE și al restructurării, care sunt excluse din venitul operațional recurent în conformitate cu definiția companiei pentru venitul operațional recurent.
  • Impact negativ asupra profitului operațional curent din cauza costurilor mai mari de producție industrială, a factorilor mixului geografic și a altor elemente ale mixului, precum și a variațiilor cursului de schimb.
  • Primele efecte ale noilor tarife vamale americane - taxe vamale nete de 0,3 miliarde EUR, combinate cu pierderea de producție decisă ca parte a strategiei de răspuns a companiei.

Rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2025 vor fi publicate conform programării din 29 iulie 2025, iar în aceeași zi va avea loc o conferință telefonică cu directorul general Antonio Filosa și directorul financiar Doug Ostermann.

Cifrele privind livrările arată că, în America de Nord, vânzările din al doilea trimestru au scăzut cu aproximativ 109.000 de unități față de aceeași perioadă din 2024, o scădere de 25% față de anul precedent, din cauza diverșilor factori, inclusiv reducerea producției și a vânzărilor de vehicule importate, cele mai afectate de tarife și scăderea vânzărilor în canalul de flote auto.

Vânzările totale au scăzut cu 10% față de anul precedent, vânzările cu amănuntul din SUA fiind relativ constante, iar cele două mari mărci din regiune, Jeep și Ram, au înregistrat împreună o creștere a vânzărilor cu 13% față de anul precedent.

Gigel Știrbu (PNL) și motivele pentru care PSD a început să atace Guvernul: Au început să sune fiicele de la ANCOM, ginerii de la ASF, amantele de la ANRE, nepoatele de la Nuclearelectrica, verișorii de la Transelectrica CITEȘTE ȘI Gigel Știrbu (PNL) și motivele pentru care PSD a început să atace Guvernul: Au început să sune fiicele de la ANCOM, ginerii de la ASF, amantele de la ANRE, nepoatele de la Nuclearelectrica, verișorii de la Transelectrica

Livrările din Europa au scăzut cu aproximativ 50.000 de unități în al doilea trimestru al anului 2025, o scădere de 6% față de anul precedent, în principal din cauza tranziției continue a mixului de produse. Vehiculele din segmentul B lansate recent pe platforma Smart Car continuă să își atingă capacitatea maximă de producție, iar comparațiile cu anii precedenți sunt, de asemenea, afectate de întreruperea producției modelului Fiat 500 cu motor termic în așteptarea sosirii succesorului său, Fiat 500 MHEV.

Livrările celor patru mașini Smart (Citroën C3 și C3 Aircross, Opel/Vauxhall Frontera și Fiat Grande Panda) au crescut secvențial cu 45% în al doilea trimestru al anului 2025, sau 25.000 de unități, comparativ cu primul trimestru al anului 2025.

În celelalte regiuni, livrările au crescut cu 71.000 de unități în total, o creștere de 22% față de anul precedent, determinată în principal de o creștere de 30% în Orientul Mijlociu și Africa și de o creștere de 20% în America de Sud.

În Orientul Mijlociu și Africa, livrările au crescut cu 29.000 de unități, determinate în principal de volume mai mari în Turcia și de evoluțiile pozitive din Egipt, Algeria și Maroc. Stellantis și-a menținut poziția de lider în America de Sud, cu o creștere de 43.000 de unități față de anul precedent, beneficiind de vânzări mai mari, în special în Argentina și Brazilia.

ANUNȚ Schimbare în facturile la energie. Furnizorii sunt obligați să elaboreze noi modele de facturi CITEȘTE ȘI ANUNȚ Schimbare în facturile la energie. Furnizorii sunt obligați să elaboreze noi modele de facturi

Stellantis are începând de la finalul lunii iunie un nou CEO, Antonio Filosa, care până acum a condus brandul Jeep și activitatea companiei în SUA. Carlos Tavares a demisionat la sfârșitul anului trecut, compania fiind condusă în cele șase luni de președintele John Elkan, care a deținut cu caracter interimar și poziția de CEO.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
pierdere stellantis
rezultate financiare stellantis
carlos tavares