Piața de autoturisme din Europa a înregistrat în luna iunie o frânare puternică, generată de scăderi ale celor mai multe dintre mărcile din piață. VW și Toyota au avut scăderi cu două cifre, relevă datele analizate de Profit.ro.
Europa a înmatriculat în luna iunie 1,19 milioane de autoturisme, un volum care este cu 6 procente mai mic decât cel din 2024, în perioada similară, confirmând tendința de încetinire manifestată pe alocuri și în lunile anterioare. Odată cu luna iunie, vânzările de autoturisme din Europa din acest an, ianuarie – iunie, au trecut în registrul negativ, cu o scădere de -1,1%.
Liderul pieței, Volkswagen, a înregistrat în iunie o scădere de 10 procente, potrivit cifrelor preliminare Data Force, în timp ce Toyota, care anul trecut era a doua marcă din Europa, a pierdut 17 procente, coborând pe locul 5.
Și alte mărci importante din piață, Audi, Hyundai și Renault au raportat scăderi, Dacia numărându-se printre ele, dar cu un ritm la jumătate față de media pieței. Marca românească deținută de Renault a vândut în iunie 56.837 vehicule, potrivit datelor preliminare, în scădere cu 2,9% față de iunie 2024.

Marca Renault a reușit să-și păstreze un ritm bun în luna iunie, cu o scădere de numai -1%, urcând astfel pe poziția a doua în clasamentul celor mai vândute mărci din Europa.
În total, vânzările pe primele șase luni ale acestui an au totalizat 6,78 milioane de autoturisme, în scădere cu 1,1% față de anul precedent.
Pentru Dacia, situație este în continuare pozitivă, pentru că marca are în Europa un volum vândut de 302.680 autoturisme, cu o creștere mică dar importantă, 1,4%, pe o piață care a scăzut. Cel mai vândut model al mărcii în acest an rămâne Sandero, cu 130.700 vehicule, în scădere față de anul trecut, ca urmare a apropierii lansării facelift-ului, în această toamnă. Chiar și așa, Sandero rămâne deocamdată cel mai vândut automobil din Europa, depășind Renault Clio și Peugeot 208.
Duster s-a vândut în 95.861 unități, în creștere față de 2024, pe fondul lansării pe toate piețele a noii generații, iar Bigster a atins un volum de 17.000 de unități, după ce în iunie a raportat un volum de 7.000 de exemplare. Jogger, are cea mai mare scădere din gama Dacia, în timp ce Spring înregistrează o creștere importantă față de anul trecut, când încă se mai vindea versiunea cu motor de 45 CP. Volumul singurului model electric de la Dacia a fost de 19.000 de exemplare.
Nu în ultimul rând, Logan, care se mai vinde doar în România și Bulgaria, are cifre din ce în ce mai mici, cu doar 675 unități în iunie și 5.735 pe cele șase luni, principala cauză fiind amânarea Programului Rabla din România, care absoarbe aproape toată producția Logan din Mioveni.