Livrările Airbus au scăzut din cauza problemelor în aprovizionarea cu motoare

Auto/Transporturi   
Livrările Airbus au scăzut din cauza problemelor în aprovizionarea cu motoare

Livrările grupului aeronautic european Airbus au scăzut în ritm anual cu 8% în aprilie, la 56 de aeronave, transmite Reuters.

În primele patru luni din 2025, livrările au înregistrat un declin de 5%, la 192 de avioane, comparativ cu perioada similară din 2024. Anul trecut Airbus a livrat 766 aeronave, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum alegi ce tip de reclame vezi în fluxul de Facebook CITEȘTE ȘI Cum alegi ce tip de reclame vezi în fluxul de Facebook
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Compania și-a menținut obiectivul de a majora anul acesta livrările la 820 de avioane, un avans de 7% față de anul trecut, în pofida întârzierilor furnizorilor de componente și motoare. Situația s-a înrăutățit în acest trimestru, dar se va îmbunătăți în această vară, a dat asigurări Airbus.

În aprilie, compania a primit comenzi pentru 11 aeronave, astfel încât în primele patru luni din 2025 numărul total de comenzi a ajuns la 291.

Șeful Airbus, Guillaume Faury, a cerut săptămâna trecută revenirea la comerțul scutit de taxe vamale în domeniul aeronautic, alăturându-se liderilor din industria SUA care caută o atenuare a războiului taxelor comerciale.

Faury a avertizat că vor fi ''doar învinși'' în urma unui conflict tarifar prelungit, în special în Statele Unite, sediul celei mai mari industrii globale de producere a componentelor pentru sectorul aerospațial.

Uniunea Europeană se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii

Taxele vamale americane și perspectiva unor măsuri de retorsiune din partea Europei nu au avut până acum un impact semnificativ direct asupra lanțurilor de aprovizionare și deocamdată efectele pot fi gestionate, a explicat Faury, adăugând că urmărește cu atenție evoluțiile pe segmentul călătoriilor aeriene, al operatorilor aerieni și al furnizorilor.

Prezentând rezultate trimestriale peste așteptări, Faury a cerut revenirea la tratatul semnat în 1979 de 33 de țări prin care avioanele și componentele erau scutite de taxe vamale.

''Întreaga industrie s-a dezvoltat în jurul acestui concept, pe ambele maluri ale Atlanticului. Având în vedere situația, este un avantaj pentru toată lumea'', a declarat șeful Airbus.

La Washington, o coaliție din domeniul aviației încearcă să convingă parlamentarii și Casa Albă să renunțe la taxele vamale în favoarea impunerii tratatului din 1979 intermediat de către Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Profitul operațional al Airbus în primul trimestru din acest an a crescut cu 8%, la 624 milioane euro, în timp ce veniturile au urcat cu 6%, la 13,54 miliarde euro. Analiștii se așteptau la un profit de 602 milioane euro și veniturile 12,95 miliarde euro.

GRAFIC Declinul pieței auto din Franța trage în jos și Dacia. Cum au evoluat vânzările mărcii în ultimii 7 ani CITEȘTE ȘI GRAFIC Declinul pieței auto din Franța trage în jos și Dacia. Cum au evoluat vânzările mărcii în ultimii 7 ani

Pentru acest an Airbus se așteaptă la un profit operațional de șapte miliarde euro. ''Monitorizăm și evaluăm cu atenție situația, dar este prea devreme pentru a cuantifica acum impactul taxelor vamale'', a declarat Faury.

Airbus și-a exprimat încrederea în viitoarea producție a avionului de transport militar A400M, anunțând că este în negocieri ''constructive'' cu țări europene pentru achiziții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
motoare