Mulți oameni o fac: o dublă „aprindere” a luminilor de întâlnire, un gest de solidaritate rutieră pentru a avertiza șoferii care vin din sens opus cu privire la radarul ascuns sau la punctul de control din față.
Un moment de complicitate între necunoscuți pare un act de bunătate între automobiliști, dar se poate transforma într-o infracțiune rutieră și în unele cazuri chiar într-o infracțiune, scrie Curierul Italiei, care citează presa locală.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Ce spune Codul rutier
Articolul 153 alineatul (11) interzice în mod expres utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor de iluminare: mai exact, luminile de drum pot fi utilizate în afara zonelor construite atunci când iluminatul exterior lipsește sau este insuficient, scrie G4Media.ro.
În plus, utilizarea intermitentă a luminilor de drum este permisă numai pentru a semnaliza incidentele din apropiere și pentru a-i avertiza pe cei din față și pe cei care urmează să depășească cu privire la intenția de a depăși.
Prin urmare, semnalizarea cu prezența controalelor intră în categoria utilizării necorespunzătoare: oricine face acest lucru riscă o amendă de la 87 la 344 de euro.
Toate dispozitivele de eludare a controalelor, interzise
În plus față de utilizarea farurilor, Codul rutier (art. 45) interzice, de asemenea, orice dispozitiv, fizic sau digital, destinat să eludeze sau să semnalizeze controalele forțelor de ordine. Acest lucru se aplică navigatorilor cu detectoare de radare – nu aplicațiilor precum Waze și Coyote care utilizează rapoartele utilizatorilor și nu sursele oficiale, caz în care ar fi obstrucție și, prin urmare, ilegal – dar și aplicațiilor și grupurilor WhatsApp sau Telegram în care punctele de control sunt raportate în timp real.

Sancțiunile sunt drastice: numai utilizarea dispozitivelor poate costa între 825 și 3 305 EUR, cu posibilitatea de confiscare a echipamentului utilizat. Prin urmare, sesizarea poliției cu privire la un grup ar putea costa mult mai mult decât o simplă amendă pentru depășirea vitezei.
Se poate ajunge până la 5 ani de închisoare
Și apoi există cel mai grav caz: cel în care actul de avertizare a altor automobiliști se transformă în întreruperea unui serviciu public (articolul 340 din Codul penal). Aceasta nu este o ipoteză frecventă, dar poate apărea dacă comportamentul este sistematic, organizat și vizează obstrucționarea activității poliției.
În astfel de cazuri, se riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la un an, care poate ajunge până la cinci dacă se consideră că persoana este instigatoarea întreruperii. Pe scurt, intermitențele „nevinovate” pot avea implicații care nu sunt deloc ușoare. O semnalizare intermitentă pentru a-i avertiza pe ceilalți de prezența unui control poate părea o mică favoare, dar legea italiană nu o consideră deloc nevinovată. Dimpotrivă: vă poate costa o amendă, o plângere sau chiar o condamnare.