FOTO Primele locuințe marca IKEA în România

Real Estate&Construcții   
FOTO Primele locuințe marca IKEA în România

Dezvoltatorul imobiliar suedez Vastint, cu acționari comuni cu ai retailerului de mobilă IKEA, speră la deblocarea proiectului rezidențial pe care l-a planificat pe aproape 50 de hectare de teren în nordul Bucureștiului și este dispus să înceapă lucrările în paralel cu construcția fazei a doua a Timpuri Noi Square, care cuprinde două clădiri de birouri de peste 100 de milioane de euro.

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei de fotbal Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

EXCLUSIV Proprietarii Crosspoint se extind cu proiecte dedicate Kaufland și Lidl CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii Crosspoint se extind cu proiecte dedicate Kaufland și Lidl
Urmărește-ne și pe Google News

„Cred că este necesar să se deblocheze orașul, dar cu standarde foarte clare. În România încă mai există discuții de tipul «oul sau găina» legat de cine ar trebui să facă infrastructura. Ar trebui să există reguli și legi clare în privința urbanismului. Prețul locuințelor a crescut foarte mult în ultimii ani. Poate o să stagneze puțin, dar prețul o să înceapă să crească din nou, pentru că nu se livrează locuințe noi, deși cererea există.

Sperăm ca autoritățile să deblocheze parcursul proiectului nostru din Sisești. Am cumpărat terenul în 2016 și am proiectat un parc central, din proprie inițiativă, de mărimea parcului Cișmigiu, de 14-15 hectare. Pe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) avem inclusă și o școală privată și liceu, avem teren dedicat unei grădinițe și școală de stat. Este inclus un post de poliție, săli de sport, piscine, totul în jurul parcului. Acum așteptăm avizul arhitectului-șef al Capitalei. Noi sperăm că nu o să mai dureze mult.

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
EXCLUSIV One United Properties a atras un grup important de investitori pentru sediul gigantului Infineon, cu care a semnat un contract record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties a atras un grup important de investitori pentru sediul gigantului Infineon, cu care a semnat un contract record

Suntem dispuși să mergem în paralel cu proiectul din Sisești și Timpuri Noi Square (n.red., dacă se obține autorizația). Siseștiul este un proiect de anvergură, care se va desfășura în 15-20 de ani, etapizat. Vor fi necesare peste 15 Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) în jurul parcului. Fiecare fază va cuprinde sute de locuințe“, a declarat Antoniu Panait, Managing Director Vastint România.


Dezvoltatorul are acum în derulare construcția a două clădiri de birouri cu o suprafață de 60.000 de metri pătrați în locul fostei fabrici Timpuri Noi din București. Livrarea acestor clădiri este programată pentru finalul anului 2026, după care investitorii se gândesc să autorizeze și construcția ultimei etape de dezvoltare de la Timpuri Noi, care reprezintă mai multe blocuri cu locuințe.

Pentru faza actuală de construcție a proiectului Timpuri Noi Square, planul inițial cuprindea 3 clădiri, dintre care una era gândită ca hotel. În vara anului 2020, Vastint și-a lansat a 10-a divizie a grupului, denumită Hotel Co 51, care este operatorul a peste 30 de hoteluri în Europa.

FOTO Turnuri lângă Podul Grant și Ion Țiriac. Proprietarul Gersim intră pe piața imobiliară din București CITEȘTE ȘI FOTO Turnuri lângă Podul Grant și Ion Țiriac. Proprietarul Gersim intră pe piața imobiliară din București

„Am renunțat la includerea unui hotel în Timpuri Noi Square, pentru că am constatat că nu era fezabil. Era gândit inițial în cea mai înaltă clădire din proiect și ar fi rezultat un hotel cu circa 400 de camere, mult prea mare pentru această zonă și nici nu voiam să facem o clădire cu funcțiuni multiple, cum sunt prin Dubai, cu hotel, birouri și chiar și locuințe.

Astfel, din 3 clădiri proiectate inițial au rezultat două, păstrând același volum“, a explicat Antoniu Panait.


În final, s-a optat pentru construirea unui turn cu 15 etaje și o suprafață de 27.400 de metri pătrați și o clădire, sub forma literei H, cu 8 etaje și o suprafață de 28.400 de metri pătrați, ambele dedicate birourilor. Momentan, structura celor două clădiri este realizată în proporție de 75%.

Noile clădiri vor duce la dublarea suprafeței de birouri disponibilă în Timpuri Noi Square, în care funcționează deja 3 clădiri închiriate în totalitate.

FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia deține un portofoliu logistic de 1,5 miliarde de euro în România CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia deține un portofoliu logistic de 1,5 miliarde de euro în România

„Purtăm discuții cu chiriași mari, existenți în piață, pentru suprafețe de 10-20.000 de metri pătrați, dar abia din toamnă vom avea o claritate asupra negocierilor. Acum e doar un schimb de informații tehnice și juridice. Discuțiile pe suprafețe mari sunt pregătite de companii din timp. Chiriașii au presiune de la grup să ceară informații din timp.

Chiria practicată este cuprinsă între 18 și 21 de euro/metru pătrat/lună, în funcție de momentul semnării, aliniată la nivelul pieței“, spune Panait.

Această nouă etapă de dezvoltare va găzdui și cel mai mare food hall integrat într-o clădire de birouri din România, cu o suprafață de aproximativ 6.000 metri pătrați.

EXCLUSIV FOTO Proprietarul Gersim cumpără o clădire de birouri deținută și de un inginer care a lucrat la rachetele NASA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarul Gersim cumpără o clădire de birouri deținută și de un inginer care a lucrat la rachetele NASA

Vastint a început, recent, și procesul de demolare a fostei fabrici de încălțăminte Dîmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910. Investitorul a acumulat, prin tranzacții multiple, mai multe terenuri cu o suprafață totală de aproape 2 hectare pe care a funcționat, în trecut, fabrica Dîmbovița. O parte din teren a fost achiziționat de la antreprenorii Pușa și Andrew Hack, care dețin brandul de mobilă Exotique, și familia Bâtlan, proprietară a brandului de încălțăminte Musette. O altă parte a fost cumpărată de la dezvoltatorul imobiliar REDS, o subsidiară a Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia. Tranzacțiile au fost realizate la o valoare cumulată de circa 22 de milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

„La fosta fabrică Dîmbovița am închis toate contractele de închiriere, din cauza riscului reprezentat de clădirile foarte vechi, și am început demolarea și curățenia. Deocamdată ne concentrăm pe Timpuri Noi Square, pentru că este un volum mare de livrat și vrem să vedem cum se absoarbe această suprafață de birouri în piață. După 2026-2027 vom mai vedea ce alt proiect mai începem“, a adăugat Panait.

Întrebat dacă Vastint va mai cumpăra și alte terenuri în România, managerul companiei a răspuns: „Când ai niște bani blocați în anumite proprietăți, te gândești de două ori înainte să mai cumperi altele, până nu ai o claritate a ceea ce poți face și când poți începe proiectele pe care le ai deja. În ziua de azi nici cu PUZ nu ești sigur că poți construi. În aceste condiții, banii de investiții alocați de grup pot fi direcționați către piețe precum Polonia, unde totul e mult mai clar“, a conchis acesta.

EXCLUSIV FOTO Un grup de investitori irlandezi, în discuții avansate pentru vânzarea fostului sediu central al Alpha Bank din România. Printre primele clădiri moderne de sticlă și oțel din centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un grup de investitori irlandezi, în discuții avansate pentru vânzarea fostului sediu central al Alpha Bank din România. Printre primele clădiri moderne de sticlă și oțel din centrul Bucureștiului

Vastint România își finanțează dezvoltările locale doar prin credite purtătoare de dobândă obținute de la grup.

Compania activează pe piața locală din 2008 și este deținută de Vastint Group. La rândul său, Vastint Group este deținută de Interogo Holding Group, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad este fondatorul Interogo Foundation, iar, astăzi, fiul său Mathias Kamprad face parte din consiliul consultativ al fundației.

Investitorul imobiliar deține două proiecte de birouri în București, fiecare cu câte 3 clădiri, cu o suprafață închiriabilă totală de 95.257 metri pătrați.

Evoluția grupului IKEA în România

Suedezii de la IKEA au investit peste 450 milioane euro în România în cei 14 ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția, în vara lui 2015, a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane euro. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard. Ulterior, afacerile forestiere din România ale suedezilor s-au extins până la 50.000 de hectare de pădure.

Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. În 2010, divizia imobiliară a grupului a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din București, pentru care a plătit 34,6 milioane euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.

EXCLUSIV Glissando Garden Center vinde către Unicredit Leasing primul hipermarket specializat în comerț cu plante. Tranzacție sale and lease back CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Glissando Garden Center vinde către Unicredit Leasing primul hipermarket specializat în comerț cu plante. Tranzacție sale and lease back

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

În 2019, IKEA a cumpărat, de la omul de afaceri Ion Țiriac, un teren de circa 8 hectare pe care s-a construit cel de-al 3-lea magazin al rețelei în România, o investiție de 60 de milioane de euro inaugurată în vara anului 2023.

Grupul IKEA este controlat, indirect, de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului 2018 la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la circa 1,2 miliarde dolari, fiecare, în revista Forbes.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
vastint
timpuri noi square