Tesla Model Y mai stă pe primul loc în clasamentul celor mai vândute mașini electrice din Europa doar în virtutea vremurilor bune, respectiv datorită vânzărilor din luna ianuarie. Top 10 al vehiculelor complet electrice, analizat de Profit.ro, are în aprilie un nou lider, dar pe primele patru luni ale anului încă mai rezistă Model Y.
Tesla a fost în luna aprilie doar pe locul 11 după numărul de automobile vândute, pe segmentul electric, cu un volum de 7.165 de vehicule, cu o scădere de 49% față de luna aprilie 2024. În mod ironic, cei care au scos Tesla din top 10 sunt cei de la BYD, principalii rivali la nivel global, care reușesc să înregistreze o nouă creștere foarte bună, de 169%.
Liderul pieței de vehicule electrice rămâne marca VW, care și-a consolidat poziția, cu un volum vândut de 23.514 autoturisme și o creștere masivă, +61%, rezultat al unei game puternice și al prețurilor în scădere pentru unele dintre modelele sale.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Pe locul al doilea, deloc întâmplător, se află BMW, un brand care a investit serios în mașinile electrice și a reușit să ofere modelul iX1 la un preț similar cu propulsia cu combustie.
Nu în ultimul rând, pe locul al treilea s-a situat Skoda, care beneficiază de tehnologiile și platformele VW Group și produce două modele populare pe segmentul electric.
Celelalte mărci din clasamentul celor mai vândute mașini au reușit și ele să facă în ultimii ani investiții semnificative și acum încep să culeagă rezultatele. Este vorba despre Audi, Renault, Kia, Mercedes, Volvo și Hyundai.
Dacia nu reușește să se mențină în primul pluton, având din păcate un singur model electric, Spring, care a vândut luna trecută numai 2.252 de exemplare, dar se poate mândri cu o revenire importantă față de anul trecut, având o creștere de 135%.
Dintre mărcile chinezești, remarcăm, pe lângă BYD, evoluția mai puțin fastă a celor de la MG, care se mențin între primele 25 de mărci, dar au o scădere de -37%, și intrarea în zona vizibilă a Xpeng și Leapmotor, deocamdată doar pe locurile 24 și 25.

În clasamentul pe modele, liderul indiscutabil al lunii a fost Skoda Elroq, modelul mai mic al cehilor, care încă se bucură de avantajul de a fi nou pe piață, depășind astfel - cu cele 8.000 de vehicule vândute - VW ID.3, cu care împarte platforma MEB, dar și pe VW ID.7 și VW ID.4, care domină, în realitate, vânzările de mașini electrice. Kia EV3 și Renault 5 sunt alte două modele care nu au încă un an vechime pe piață și care își dispută clienții din segmentul mic al electricelor.
BMW X1 și Skoda Enyaq, al doilea model (mai vechi) al cehilor continuă clasamentul, care ajunge apoi la Tesla Model Y, împins de cererea tot mai scăzută pe locul 9. Cu un volum de 4.495 unități și o scădere de 53%, mașina Tesla începe să-și piardă tot mai mult strălucirea, în fața concurenței și trasă în jos de ambițiile politice ale șefului mărcii.
Topul primelor 10 modele electrice din aprilie este încheiat de Citroen C3, un rival puternic pentru Dacia Spring, care nu reușește să intre nici măcar în top 25.
Dincolo de locul 10 mai sunt destule automobile electrice reușite și cu volume importante. De la Audi Q6 e-tron, un model proaspăt lansat, și până la locul 25, unde se află Hyundai Inster, avem o competiție strânsă, în care mai sunt implicate Volvo EX30, cel mai ieftin model al suedezilor, Cupra Born, versiunea spaniolă a lui ID.3, Ford Explorer, care începe să apară în statistici, Audi Q4 e-tron și A6 e-tron, Mercedes EQA, Renault Scenic și altele.
Pe penultimul loc încă mai rezistă Tesla Model 3, care are de asemenea o scădere mare, de -41%, care simbolizează, practic, sfârșitul scurtei dominații pe care brandul american l-a avut pe piața de mașini electrice.