Lucrările pentru realizarea forajelor geotehnice incluse în Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău se derulează conform graficului.
Forajele necesare studiului geotehnic pentru Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A13 Brașov-Bacău au ajuns la aproximativ 9.000 liniari forați în județele Brașov, Covasna și Bacău, reprezentând 30 % din totalul estimat.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Este un progres de aproape 2.000 metri liniari, față de raportarea anterioară, din luna aprilie.

Echipa Companiei Naționale de Investiții Rutiere a verificat lucrările pentru realizare investigațiilor geotehnice, rezultatele fiind următoarele :
• 9.088 metri liniari forați, progres de 1.900 metri
• Prestatorul are mobilizate 8 foreze
• Investigațiile se desfășoară în județul Bacău, pe raza UAT Bogdănești, Onești, Temelia, Parava și Răcăciuni

Studiul de fezabilitate este necesar pentru stabilirea traseului final al viitoarei autostrăzi și a costului estimat pentru etapa de proiectare și execuție.
Sectorul Brașov-Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7.

,,Traseul inițial stabilit pentru Autostrada A 13 Brașov-Bacău va fi modificat în zona municipiului Brașov ca urmare a solicitărilor Ministerului Economiei, reproiectarea traseului fiind necesară pentru o investiție strategică a Companiei Romarm. După discuțiile de luna trecută cu reprezentanții autorităților din județul Brașov, ieri, colegii de la Direcția Investiții au prezentat noile variante de traseu și autorităților din județul Covasna. Împreună cu proiectantul și comunitățile locale, analizăm alternativele pentru cel mai bun traseu”, a precizat anterior directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Gabriel Budescu.
Studiul de fezabilitate este necesar pentru stabilirea traseului final al viitoarei autostrăzi și a costului estimat pentru etapa ulterioară de proiectare și execuție.
Sectorul Brașov-Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7.

Lungimea estimată a traseului care se desfășoară în județele Brașov, Covasna și Bacău este de 162,5 kilometri, iar durata de finalizare a Studiului de Fezabilitate este de 24 de luni, calculată de la momentul începerii activității, septembrie 2024.
Sectorul Brașov-Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) anunța în ianuarie că a depus aplicația de finanțare pentru proiectul „Elaborare studiu de fezabilitate autostrada Brașov-Bacău”, în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027. Solicitarea de finanțare a fost depusă pentru o valoare totală estimată de 97,08 milioane lei (inclusiv TVA).
”Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. a elaborat și depus, astăzi, aplicația de finanțare pentru proiectul „Elaborare studiu de fezabilitate autostrada Brașov-Bacău”, în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027, Prioritatea 1 - Îmbunătățirea conectivității primare rutiere, Obiectiv Specific RSO 3.1 Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale. Obiectivul proiectului îl constituie realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Brașov-Bacău, inclusiv activități conexe, precum realizarea auditului de siguranță rutieră”, anunță compania.

Solicitarea de finanțare a fost depusă la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru o valoare totală estimată de 97.082.000,32 lei (inclusiv TVA), din care contribuția Uniunii Europene din FEDR este de 32.653.387,89 lei, reprezentând 40% din valoarea eligibilă a acestuia, diferența de 64.428.612,43 lei reprezentând contribuția de la Bugetul de Stat al României (compusă din cota de 60% din valoarea eligibilă, precum și TVA), scrie News.ro.
Contractul de finanțare pentru acest proiect va putea fi semnat ulterior parcurgerii etapelor de evaluare si selecție, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului pentru Programul Transport (PT 2021 – 2027).

Contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Brașov-Bacău are valoare de 81 milioane lei și o durată de 24 de luni, calculată de la data începerii activităților, septembrie 2024. Prestatorul -Consitrans S.R.L.- este mobilizat cu cinci utilaje pentru realizarea forajelor geotehnice în județul Covasna, în zona orașului Târgu Secuiesc și a realizat peste 3000 de metri liniari de foraje. Studiul de fezabilitate include: Studiu și Proiect Geotehnic, Studiu Topografic, Studiu Arheologic, Documentație de Mediu (Acord de Mediu). Studiul de fezabilitate este necesar pentru stabilirea traseului final al viitoarei autostrăzi și a costului estimat pentru etapa ulterioară de proiectare și execuție.
Sectorul Brașov-Bacău (162 km) al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7. Proiectul face parte din coridorul de conectivitate ”Carpatia” și este inclus în Planul Investițional al României 2021-2030.