Directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a declarat, la Beijing, că dorește să furnizeze Chinei cipuri mai avansate decât actualul model H20, după ce compania a reluat vânzările acestuia în a doua economie a lumii. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, ca răspuns la o întrebare a CNBC.
”Sper să putem livra în China cipuri mai avansate decât H20. Tehnologia evoluează constant... Hopper este grozav azi, dar în câțiva ani vom avea tehnologii din ce în ce mai bune. Cred că e firesc ca tot ce avem voie să vindem în China să devină tot mai performant cu timpul”, a spus Huang.

Modelul H20 este un cip destinat aplicațiilor de inteligență artificială, proiectat special pentru a respecta restricțiile de export impuse de guvernul SUA. Nvidia a anunțat luni că reia vânzările H20 în China, după o suspendare anterioară, scrie News.ro.
În luna mai, compania a înregistrat o pierdere de 4,5 miliarde de dolari din cauza stocurilor nevândute de H20 și a precizat că, fără restricțiile de export, veniturile pe trimestrul trecut ar fi fost cu 2,5 miliarde de dolari mai mari.
Nvidia s-a aflat în centrul tensiunilor dintre SUA și China privind comerțul și tehnologia, fiind nevoită să limiteze accesul Chinei la cele mai performante cipuri ale sale. Ca răspuns, compania a dezvoltat versiuni conforme cu restricțiile, precum H20.
Huang a menținut un echilibru delicat între susținerea politicilor președintelui Trump privind relocarea producției de cipuri în SUA și eforturile de lobby pentru relaxarea restricțiilor asupra Chinei. Acesta a estimat că piața chineză de inteligență artificială ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari în următorii doi-trei ani și a subliniat că ar fi „o pierdere enormă” pentru firmele americane să fie excluse din ea.

”Controalele la export sunt în afara controlului nostru și pot avea un impact semnificativ asupra afacerilor. Rolul nostru este doar să informăm guvernele în legătură cu natura și consecințele neintenționate ale acestor politici”, a spus Huang.
Compania americană are în plan lansarea unor cipuri și mai avansate, însă rămâne incert dacă autoritățile de la Washington vor permite exportul lor în China. Totuși, secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, a sugerat marți că SUA vor continua să permită vânzarea de cipuri către China pentru a menține dependența de tehnologia americană.
”Ideea este că chinezii sunt perfect capabili să-și construiască propriile cipuri. Dar vrei să fii mereu cu un pas înainte, astfel încât să continue să le cumpere pe ale noastre”, a declarat Lutnick pentru CNBC.