Prețurile petrolului au urcat astăzi în pofida atenuării tensiunilor comerciale globale, acestea fiind însă susținute de stocurile scăzute și de reapariția riscurilor din Orientul Mijlociu.
Contractele futures pe țiței Brent, de referință la nivel european, au crescut cu 31 de cenți, sau aproximativ 0,5%, ajungând la 68,83 dolari pe baril, în timp ce cele ale țițeiului West Texas Intermediate (WTI, de referință pe piața americană) au crescut cu 61 de cenți, sau 0,9%, ajungând la 66,99 dolari.
„Prețurile pe termen scurt vor rămâne volatile din cauza incertitudinii privind scara finală a tarifelor americane și a impactului asupra creșterii globale”, a declarat Ashley Kelty, analist la Panmure Liberum, citat de Reuters. Acesta a adăugat că prețurile se vor stabiliza probabil în scădere pe termen mediu.

Piața petrolului a reacționat, de asemenea, joi, la un scenariu de retricționare a stocurilor, a declarat John Evans, analist la PVM Oil Associates.
Săptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că creșterile producției de petrol nu au dus la stocuri mai mari, ceea ce a arătat că piețele sunt dispuse să ardă mai mult petrol.
Atacurile cu drone asupra câmpurilor petroliere din regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak au redus producția de țiței cu până la 150.000 de barili pe zi, au declarat miercuri doi oficiali din domeniul energiei, citați de Reuters.

„Pentru moment, indicatorii continuă să sugereze că piața rămâne tensionată. Dar tensiunile comerciale continue ar putea afecta perspectivele de creștere a cererii de petrol și ar putea reprezenta riscuri de scădere pentru prețuri”, a declarat analistul UBS, Giovanni Staunovo.