Trei români pot administra operatorul sistemului energetic din Republica Moldova. Doi l-au condus pe cel din România

Energie   
Trei români pot administra operatorul sistemului energetic din Republica Moldova. Doi l-au condus pe cel din România

Trei români au ajuns în etapa interviului la concursul de desemnare a unui număr de patru membri ai Consiliului de Administrație al operatorului sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, omologul Transelectricii din România, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ministerul Energiei de peste Prut a lansat în martie o procedură de selecție, pe criterii de merit, a 4 dintre cei 7 membri ai CA-ului Întreprinderii de Stat Moldelectrica, adică a celor care, potrivit legislației basarabene, nu vor reprezenta în Consiliu autoritățile administrației publice de la Chișinău și întreprinderea propriu-zisă.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Proprietarul Brico Depot iese din România. Tranzacție finalizată cu Altex, în plină expansiune CITEȘTE ȘI ANUNȚ Proprietarul Brico Depot iese din România. Tranzacție finalizată cu Altex, în plină expansiune
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

După etapa de evaluare a dosarelor, au fost declarați admiși 11 candidați, care vor susține proba interviului la minister pe data de 8 mai. Trei dintre ei sunt din România, iar restul de opt – din Republica Moldova.

Unul dintre candidații români este Corina Popescu, fost CEO al Transelectrica și Electrica SA din România, care a mai fost secretar de stat la Ministerul Energiei de la București, șefă a operațiunilor de distribuție de energie ale Electrica SA, manager de operațiuni cu electricitate la E.ON România, precum și manager de active de producție de energie la OMV Petrom.

Corina Popescu este în prezent vicepreședinte pentru Strategie și Dezvoltare Afaceri la Enevo Group SA.

Ce impact pot avea câteva minute în plus de somn pentru dezvoltarea creierului la adolescenți CITEȘTE ȘI Ce impact pot avea câteva minute în plus de somn pentru dezvoltarea creierului la adolescenți

Un alt candidat român ajuns la etapa interviului este Bogdan Toncescu, fost președinte al Directoratului Transelectrica și membru în Directorat, în prezent șef al Direcției Guvernanță Corporativă/Reprezentare și Relația cu Investitorii la operatorul român de transport și sistem.

Toncescu este în litigiu cu Transelectrica, după cum a relatat Profit.ro.

Acțiunile Apple au scăzut cu 5% pe fondul reducerii programului de răscumpărare și temerilor legate de tarife vamale CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple au scăzut cu 5% pe fondul reducerii programului de răscumpărare și temerilor legate de tarife vamale

Al treilea român aspirant la o poziție de administrator al Moldelectrica este Claudiu Roșca, în prezent administrator unic la Turism Lotus Felix SA, care operează hotelul Lotus Therm din Băile Felix, ″cel mai luxos centru SPA din România″, potrivit propriei sale exprimări din documentația de concurs. El este și membru în CA-ul producătorului de cupru Cuprumin Abrud, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, unde a fost în trecut și director economic și financiar.

Claudiu Roșca a mai deținut funcții de conducere la Banca Transilvania, BT Capital Partners, Depozitarul Central, Transilvania Investments Alliance, Aro Palace sau Șantierul Naval Orșova.

Închirierea unei găini, noua modă pentru a lupta împotriva exploziei prețurilor la ouă în SUA CITEȘTE ȘI Închirierea unei găini, noua modă pentru a lupta împotriva exploziei prețurilor la ouă în SUA

Alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova depinde fundamental de România, după stoparea livrărilor către malul drept al Prutului de către centrala MGRES de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria, ca urmare a încetării tranzitului de gaze rusești către Tiraspol prin intermediul conductelor magistrale din Ucraina.

Cele mai importante proiecte de investiții în rețea ale Moldelectrica au în vedere extinderea și întărirea interconexiunii cu sistemul energetic din România. Printre ele se numără linia electrică Chișinău-Vulcănești 400 kV, a cărei finalizare este preconizată până la sfârșitul acestui an. Aceasta va permite importul direct de energie electrică din România și va asigura o interconectare stabilă între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem energetic republica moldova
moldelectrica transelectrica
republica moldova importuri energie românia
republica moldova interconexiuni energie românia