EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori
Florin Rusu
Florin Rusu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 feb 2024

Pe o bursă în a cărei structură deja sunt dominante companiile din domeniul energetic, furnizorul de gaze naturale și electricitate Premier Energy, deținut indirect de fondul de investiții Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, efectuează primele demersuri pe lângă potențialii investitori pentru a sonda interesul privind participarea acestora la o operațiune de listare, conform informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Premier Energy, al 3-lea furnizor din piața gazelor naturale, ia în calcul o listare la Bursa de Valori București și, pentru a tatona piața, are la acest început de an întâlniri cu jucători din zona investitorilor instituționali, conform unor informații obținute de Profit.ro de la surse din piața de capital.

Operațiunea de listare a fost avizată în urmă cu doi ani de ASF.

Discuțiile sunt preliminare, pentru sondarea interesului și pentru ca emitentul să își facă o idee despre prețul la care ar putea promova un plasament privat sau o ofertă publică primară.

EXCLUSIV INTERVIU - CEO OMV Petrom: Cererea internă de gaze va crește pe termen mediu, chiar dacă o parte a celei europene ar putea dispărea. Implicații pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU - CEO OMV Petrom: Cererea internă de gaze va crește pe termen mediu, chiar dacă o parte a celei europene ar putea dispărea. Implicații pentru Neptun Deep

Demersurile sunt inițiate pe o bursă cu un climat favorabil, reflectat de atingerea maximului istoric pentru indicele BET, dar în care avem o pauză de jumătate de an de exerciții primare la piața reglementată.

Oricum, ultima amintire este foarte bună și tot din domeniul energiei. Fondul Proprietatea (FP) a înstrăinat vara trecută, în ofertă publică inițială, pachetul său de 19,95% diin acțiunile Hidroelectrica (H2O) pentru suma de 9,28 miliarde lei, arătând o capacitate mare de absorbție a pieței locale. Totuși, operațiunea de piață eșuată la Agricover imediat premergătoare tranzacției de la Hidroelectrica, arată că investitorii sunt selectivi în funcție de preț și de perspective. Acesta este contextul în care tatonările preliminare sunt foarte utile.

ANALIZĂ Cu cât trebuie să se mai ieftinească curentul angro pentru ca o eventuală renunțare la plafonare să nu se simtă în facturile populației. Cea mai bună ofertă astăzi CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cu cât trebuie să se mai ieftinească curentul angro pentru ca o eventuală renunțare la plafonare să nu se simtă în facturile populației. Cea mai bună ofertă astăzi

Premier a achiziționat la sfârșitul anului trecut, plătind 15 milioane euro, compania CEZ Vânzare cu un portofoliu circa 1,4 milioane de clienți.

"Achiziția CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală și regională, în linie cu planul anunțat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicați pe termen lung în distribuția și furnizarea de gaze naturale în România, precum și în producția și furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Așadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru și ne completează portofoliul", spune Jose Garza, CEO al Premier Energy. 

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

Vara trecută, Premier Energy, companie de distribuție și furnizare a gazelor naturale, precum și de producție de energie electrică, deținută indirect în România de fondul de investiții Emma Capital, al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, a preluat operarea rețelei de distribuție a gazelor din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Premier Energy este furnizor pentru consumatori casnici și non-casnici (din zona de retail, industrie, comerț), operează și deține o rețea de distribuție de gaz în și în jurul capitalei București, zona de sud și de vest a țării, cât și în localități mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de rețea).

Operatorul este deținut de Premier Energy PLC, grupul de infrastructură și gaze care operează în Republica Moldova și România.

FOTO România, pe harta unui nou coridor petrolier, cel transcaspic, finanțat cu 10 miliarde de euro de investitori instituționali europeni CITEȘTE ȘI FOTO România, pe harta unui nou coridor petrolier, cel transcaspic, finanțat cu 10 miliarde de euro de investitori instituționali europeni

Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital.

Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.

La finalul anului 2021, Premier Energy a achiziționat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziția către energie regenerabilă,  ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

Jiri Smejc exercită și funcția de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 42 de miliarde de euro. Fondul Emma Capital are 65.000 de angajați la nivel mondial și active brute totale de aproximativ 14,5 miliarde de euro.

În toamna anului 2019, grupul ceh de investiții PPF Group, controlat atunci de Petr Kellner, a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica furnizare energie
hidroelectrica preluare furnizor energie
pret energie
scumpire energie
cez vanzare
hidroelectrica ce vanzare