ULTIMA ORĂ Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, cumpără proprietarul PRO TV. Kellner are deja afaceri în România, în principal imobiliare

ULTIMA ORĂ Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, cumpără proprietarul PRO TV. Kellner are deja afaceri în România, în principal imobiliare
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 28 oct 2019

Grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat un acord final pentru vânzarea către fondul de investiții PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani).

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Anterior a fost anunțat că Petr Kellner a rămas singurul interesat de tranzacție.

Tranzacția semnată acum este evaluată la 2,1 miliarde dolari. PPF va plăti 4,58 dolari pe acțiune, în numerar, acționarilor CME.

Tranzacția este estimată să fie finalizată la jumătatea anului viitor.

Acționarul majoritar al CME, conglomeratul american AT&T, a anunțat anterior că vrea să obțină aproximativ 2 miliarde dolari în schimbul participației deținute la CME. AT&T controlează 75% din acțiunile proprietarului PRO TV.

CME a anunțat, în martie, că analizează o potențială fuziune sau vânzarea către un investitor strategic, parte a unui plan menit să maximizeze valoarea deținerilor acționarilor. CME operează o rețea de 30 de canale TV, în România, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Slovenia.

Pentru achiziția CME și-au exprimat interesul PPF și rețeaua de televiziune Discovery.

Ulterior, fondul de investiții PPF a rămas singur în cursa pentru preluarea CME.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București.

Averea sa personală este evaluată la acest moment de Forbes la 15,4 miliarde dolari.

Fondul PPF deține active în valoare de peste 45 miliarde euro.

Proprietarul PRO TV, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), a obținut în primele 9 luni venituri de circa 126,86 milioane dolari pe piața românească, în scădere cu 7,2% față de perioadă similară din 2018. Spre comparație, după primele 3 trimestre din 2018, compania a raportat 136,68 milioane de dolari în România. La un curs de schimb constant, veniturile CME în România au crescut însă ușor, cu 0,6%.

Profitul operațional înainte de depreciere și amortizare (OIBDA) a crescut cu 1,7%, la 59,72 milioane de dolari, după ce în primul semestru înregistrase un declin de 0,7%. Dacă se exclude variația cursului de schimb, indicatorul a urcat cu 10,2%. Revenirea pe creștere a profitului operațional la 9 luni a avut loc în contextul unei creșteri puternice în trimestrul al treilea. OIBDA a urcat cu 8,5% în iulie-septembrie. la 16,94 milioane de dolari. La un curs constant, creșterea a fost de 16%.

CME deține în România posturile PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA și PRO TV International, precum și mai multe site-uri. Totodată, în operațiunile de pe piața românească este inclus și postul PRO TV Chișinău, din Republica Moldova.

România este a doua piață, după Cehia, pentru CME.

În iulie anul trecut, CME a finalizat vânzarea operațiunilor din Croația către Slovenia Broadband, în schimbul cărora a încasat aproximativ 65 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
kellner
pro tv
cme
preluare pro tv
ppf
vanzare pro tv