Gradul de umplere a depozitelor autohtone mai redus decât cel de la aceeași dată a anului trecut face ca, de câteva zile, România să importe în plină vară gaze via Bulgaria la cel mai înalt nivel al ultimilor ani, în apropierea capacității maxime de interconectare cu statul vecin, de 157 GWh/zi, relevă datele analizate de Profit.ro.
De ce este important Recent, ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat că stocurile de gaze sunt ”sub traiectoria intermediară, ca urmare a unei ierni prelungite și a unui consum excepțional în prima parte a anului”, dar că au fost dispuse deja măsuri pentru pentru recuperarea decalajului, în urma unei reuniuni cu operatorul de sistem, Transgaz, și cu toți marii producători, furnizori și operatori de înmagazinare de gaze naturale.
Așa se face că pe 11 iulie, România a importat via Bulgaria 147 GWh de gaze, un nivel mai ridicat, de 148 GWh, fiind înregistrat în ultimul an și jumătate doar pe 20 februarie 2025, în plină iarnă.

O parte din aceste volume a fost exportată, 73,4 GWh către Ungaria, și 34,8 GWh către Republica Moldova, însă o cantitate de aproape 40 GWh a fost înmagazinată de furnizori în depozitele interne.
Pe 8 iulie, România avea înmagazinate 1,85 miliarde mc (aproximativ 60% grad de umplere), cu peste o pătrime sub nivelul de la aceeași dată a anului trecut de 2,5 miliarde mc (aproape 80% grad de umplere).
Evoluția importurilor de gaze via Bulgaria din ultimul an și jumătate
Pe lângă iarna prelungită și consumul “excepțional” de la începutul anului, reglementările impuse de statul român îi descuraja pe furnizori să achiziționeze gaze de import în prezent în vederea înmagazinării.

Ei înmagazinau doar gaze de import cumpărate la un preț de 120 de lei/MWh, la care guvernul îi obligă pe producători să îl practice în raport cu furnizorii clienților casnici și centralelor termice.
Diferența mare, de peste 66,6% dintre prețul reglementat, de 120 de lei/MWh, și cel de pe piața liberă (inclusiv de import), de 200 de lei/MWh, îi descurajează pe furnizori să cumpere gaz de import și să-l depoziteze, plătind și tarife suplimentare în acest sens.
În plus, în pofida infringementului declanșat de Comisia Europeană, schema de plafonare/compensare la gaze a fost prelungită până la finalul iernii viitoare, ceea ce face ca statul să achite diferența dintre prețul de achiziție și cel facturat consumatorilor, descurajându-i pe furnizori să-și optimizeze strategia de achiziții gaze pentru la iarnă.
Numai că, spre deosebire de iernile trecute - au declarat pentru Profit.ro surse din piață - capacitatea de import prin punctul de la Negru Vodă este limitată, în urma licitațiilor organizate, Ucraina și Transnistria rezervând capacități importante, de 2,5 milioane mc, respectiv 2 milioane mc de gaze pe zi.
Astfel, din capacitatea totală de 14,5 milioane mc de la Negru Vodă, la iarnă, disponibilă pentru furnizorii autohtoni va fi doar o capacitate de cel mult 10 milioane mc.

În lipsă de gaze, ei ar putea apela la importuri din Ungaria, însă acestea sunt mai scumpe decât gazele care intră în România prin coridorul transbalcanic, iar prețurile de 70-80 de euro/mwh din februarie 2025 ar putea să pară unele reduse iarna viitoare.
Așa se face că cel puțin unii dintre furnizori și-au majorat în ultimele zile importurile în vederea înmagazinării, în pofida legislației care-i descurajează să facă acest lucru, mai ales la ecartul dintre prețul reglememntat, de 120 lei/MWh, și cel real, de pe piață, de 200 lei/MWh.
”Nu tratăm stocurile de gaze ca pe o simplă formalitate. Sunt parte din siguranța noastră națională. Astăzi am convocat, împreună cu echipa Transgaz, o reuniune de lucru aplicată cu toți marii producători, furnizori și operatori de înmagazinare de gaze naturale”, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Energiei, Bogdan Ivan.
”Am informat Comisia Europeană cu date clare și măsuri ferme deja aplicate. Am reglat mecanismul prin OUG 6/2025: producția internă merge cu prioritate spre depozite, la un preț plafonat. Contractele sunt semnate, volumele alocate, injecțiile sunt în curs. Am inițiat control tehnic la Depogaz, pentru a evalua capacitatea reală de retragere în vârf de iarnă”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, a trecut faza explicațiilor: ”Suntem în plin proces de recuperare a decalajului și consolidare a sistemului”.
Ivan precizează că obiectivul este ”90% nivel de umplere până la 1 noiembrie, nu doar pe hârtie, ci cu asigurarea că sistemul poate răspunde în timp real, în orice scenariu”.