Bulgaria a încheiat un parteneriat cu banca americană Citi pentru a finanța construcția de noi unități la centrala nucleară de la Kozlodui, cel mai important proiect energetic din ultimele decenii al țării vecine.
Ministrul bulgar al Energiei, Zhecho Stankov a avut discuțiile finale cu conducerea Citi la New York, iar părțile au căzut de acord cu privire la finanțarea pentru unitățile 7 și 8 ale centralei de la Kozlodui, care vor utiliza reactorul de tip AP1000 dezvoltat de grupul american Westinghouse, arată Agerpres.

'Acordul cu Citi este un pas esențial pentru implementarea cu succes a proiectului energetic prioritar al guvernului, asigurând independența energetică și stabilitatea pe termen lung', a spus Stankov la finalul reuniunii cu directorul global pentru public sector banking de la Citi, Stephanie von Friedeburg.
Pentru Citi, care va acționa drept coordonator exclusiv și aranjor de credite de export, parteneriatul cu Bulgaria reprezintă cel mai important proiect al său de finanțare a energiei nucleare din Europa Centrală și de Est.
Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 35% din energia electrică din Bulgaria. La centrala de la Kozlodui mai sunt operaționale două reactoare nucleare de producție sovietică, unitățile 5 și 6, date în exploatare în anii 1987 și 1991. Unitățile 1,2, 3 și 4 au fost închise între 1998 și 2006 la cererea Bruxelles-ului, care a făcut din asta una dintre condițiile pentru aderarea Bulgariei la UE.
În 2021, Guvernul bulgar a decis să dea prioritate construirii unui nou reactor la actuala centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene. Conform planurilor, unitatea 7 de la Kozlodui ar urma să fie gata până în 2033, iar unitatea 8 la o dată ulterioară.

În luna februarie a acestui an, grupul sud-coreean Hyundai Engineering & Construction a primit aprobarea parlamentului bulgar pentru a continua discuțiilor în vedere construirii a două reactoare nucleare cu o capacitate combinată de 2.300 de MW.