Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), alături de șaisprezece grupuri de consumatori din 12 țări europene, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva a șapte companii aeriene low-cost – Wizz Air (Ungaria), Ryanair (Irlanda), EasyJet (UK/Austria), Norwegian Airlines, Transavia (Franța), Volotea și Vueling (Spania).
Asociațiile pentru protecția drepturilor consumatorilor susțin că taxele suplimentare pentru bagaje, pe care le descriu drept “practici incorecte, care încalcă legislația europeană”, induc pasagerii în eroare, provocând “confuzie” și “stres” la check-in.
Organizațiile susțin că aceste companii aeriene profită de pasageri, deoarece percep taxe suplimentare pentru bagajele de mână care nu respectă liniile directoare, deși această practică a fost deja declarată ilegală. Acestea subliniază că, pentru a transporta un bagaj de mână, pasagerii pot plăti până la 280 de euro în plus, arată BiziDay.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În consecință, organizațiile au solicitat Comisiei Europene și autorităților din statele membre să deschidă o investigație și să aplice sancțiuni pentru aceste practici “ilegale”. BEUC precizează că un bagaj standard ar trebui să fie inclus în prețul biletului.
Ryanair și Norwegian Airlines au transmis că respectă legislația UE privind bagajele și că au dreptul să stabilească prețuri pentru ceea ce numesc “servicii opționale”. Volotea și Transavia au răspuns că reclamația grupurilor de consumatori ar limita opțiunile pasagerilor și i-ar obliga pe toți să plătească pentru “servicii suplimentare” de care poate nu au nevoie.