Romgaz poate lua o decizie privind preluarea Azomureș anul acesta. Dacă va fi pozitivă, combinatul de îngrășăminte va fi alimentat și cu gaze offshore din Neptun Deep

Energie   
Romgaz poate lua o decizie privind preluarea Azomureș anul acesta. Dacă va fi pozitivă, combinatul de îngrășăminte va fi alimentat și cu gaze offshore din Neptun Deep

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, se așteaptă să ia anul acesta o decizie în privința preluării combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare de profil din țară, cel mai mare consumator de gaze (în momentele când produce la 100% din capacitate) și una dintre cele mai mari întreprinderi locale de producție industrială, parte a grupului elvețian Ameropa.

″(O decizie va fi luată – n.r.) probabil în a doua jumătate a anului″, a declarat CEO-ul Romgaz, Răzvan Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Selgros reia expansiunea pe plan local și deschide cel de-al 24-lea magazin din România, la Sibiu CITEȘTE ȘI FOTO Selgros reia expansiunea pe plan local și deschide cel de-al 24-lea magazin din România, la Sibiu
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

El a arătat că Romgaz a demarat o licitație pentru a contracta servicii de consultanță pentru evaluarea activelor Azomureș și a costurilor presupuse de obligația ca unitatea industrială să respecte standardele de emisii de gaze cu efect de seră prevăzute de reglementarea UE Net Zero Industry Act (NZIA).

Beneficiile (eventualei preluări a combinatului – n.r.) sunt destul de clare, dat fiind faptul că Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din România. Va însemna multe avantaje pentru Romgaz, în primul acela de a procesa gazele de proprii, de a da valoare adăugată gazului pe care îl producem, atât celui onsore, cât mai ales celui care va fi extras din proiectul Neptun Deep. Este un combinat strategic pentru România, care ar avea multe beneficii de pe urma includerii în grupul Romgaz″, a punctat Popescu.

ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la ANAF în urma unui flagrant de luare de mită. Este vizat un înalt funcționar care ar fi primit șpagă ca să favorizeze evazioniști CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la ANAF în urma unui flagrant de luare de mită. Este vizat un înalt funcționar care ar fi primit șpagă ca să favorizeze evazioniști

Azomureș este principalul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, fiind parte a grupului elvețian Ameropa din 2012. Platforma industrială este situată în Târgu Mureș, se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură (NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată) și a unor produse industriale (melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele).

Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată pe piața locală, către distribuitori din România, iar restul, pe piața regională, către țări precum Serbia, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina.

Combinatul este închis din august anul trecut.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Azomureș a terminat anul 2023 cu pierderi de peste 72 milioane lei (după profitul net de aproape 30 milioane lei din 2022), la un rulaj de 1,85 miliarde lei, în coborâre de la 2,42 miliarde lei în anul anterior, cu capitaluri proprii în scădere, de la 1,221 la 1,148 miliarde lei, și cu un efectiv mediu de 921 de angajați (960 în 2022).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz azomureș
romgaz preluare azomureș
producție gaze
consum gaze
producție îngrășăminte chimice