Romcab, la un moment dat principalul producător de conductori și cablaje pentru industria din România și exportator important pentru Europa, companie aflată de aproape 8 ani în insolvență, cere în instanță despăgubiri de peste 1,5 miliarde lei de la distribuitorul de energie Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA și de la cel mai mare producător de energie din România, compania de stat Hidroelectrica.
Astfel, Romcab vrea ″obligarea pârâtelor la plata sumei de 1.509.285.516,46 lei estimată provizoriu, actualizată pe baza indicelui de inflație, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare, calculată conform art. 3 din O.G. nr. 13/2011, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat Romcab ca urmare a întreruperilor repetate a alimentării cu energie electrică și, totodată, ca urmare a furnizării/distribuției energiei electrice la indicatori de performanță ce contravin Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice aprobat de ANRE″, potrivit unui anunț al Electrica SA, compania-mamă a distribuitorului DEER.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Electrica SA arată că litigiul este fundamentat pe răspunderea civilă delictuală, pentru presupusa nerespectare a indicatorilor de performanță ai serviciului de distribuție a energiei electrice, în conformitate cu prevederile Standardului de performanță aprobat prin Ordinul ANRE nr. 46/2021.
″În urma analizei preliminare a cererii și raportat la documentele deținute de către DEER (cererea și avizul de racordare, certificatul de racordare și convenția de exploatare), se constată următoarele: • utilizatorul și-a asumat ca durată de stabilire a alimentării cu energie perioada necesară remedierii defecțiunilor din sistem; în cazul în care utilizatorul deține echipamente sau instalații pentru care întreruperea alimentării poate genera efecte economice, acesta are obligația de a implementa soluții tehnologice sau energetice proprii pentru evitarea unor astfel de evenimente; • întreruperile survenite s-au încadrat în limitele prevăzute de Standardul de performanță, nefiind astfel acordate compensații bănești″, mai spune Electrica SA.

Romcab mai cere ca Hidroelectrica să-i restituie peste 17 milioane lei, reprezentând contravaloarea unor plăți efectuate de Romcab și stornate de producătorul hidro, plus dobânzi penalizatoare. La rândul său, Hidroelectrica revendică facturi la curent neplătite de Romcab de peste 10 milioane lei, producătorul de cabluri nerecunoscând datoria.
Romcab și-a redus pierderile cu 61% în T1 2025, la 12,86 milioane lei, iar veniturile companiei au avansat cu 52%, la 140,96 milioane lei.