Kazahstanul are în vedere naționalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate

Kazahstanul are în vedere naționalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2022

Kazahstanul a indicat că are în vedere naționalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate, după o nouă pană de electricitate care a lăsat fără încălzire, pe un frig polar, mii de locuitori într-un oraș din nordul țării, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Președintele Kasîm-Jomart Tokaiev l-a însărcinat pe prim-ministrul Alihan Smailov să studieze chestiunea naționalizării activelor energetice problematice", a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui.

Ellipse Solutions, partener american Microsoft, își deschide birou la Iași. „După aproape 20 de ani lansăm o nouă aventură, într-o capitală culturală și istorică a României.\ CITEȘTE ȘI Ellipse Solutions, partener american Microsoft, își deschide birou la Iași. „După aproape 20 de ani lansăm o nouă aventură, într-o capitală culturală și istorică a României."

"Proasta gestionare cauzează accidente și pene în furnizarea de electricitate", a adăugat el.

De la destrămarea URSS în 1991, sistemele energetice ale țărilor central-asiatice ex-sovietice rămân interconectate, dar sunt uneori vetuste, în pofida investițiilor, scrie Agerpres.

Guvernul kazah a indicat în octombrie că rata de uzură a rețelelor electrice regionale este de circa 65%.

În centrale se înregistrează în mod regulat accidente, pierderile în transportul de electricitate rămân enorme, iar lucrările de modernizare sunt adesea întârziate.

De duminică, câteva mii de locuitori stau fără încălzire la minus 30 de grade Celsius la Ekibastuz, în nordul țării, în urma unui accident la centrala care aprovizionează orașul.

Purtător de cuvânt al președintelui a afirmat că vinovații de acest accident ar trebui "aduși în fața justiției". 

Kazahstanul, bogat în hidrocarburi, își produce aproape toată electricitatea din cărbune, gaz și energie hidraulică, dar trebuie să și importe curent electric, mai ales pentru a alimenta sudul și vestul țării.

Sub președintele autoritar Nursultan Nazarbaiev, aflat la putere timp de trei decenii, sectorul energetic a fost liberalizat, trecând în mâinile unor olig.

În ianuarie, o uriașă pană de electricitate a lovit Kazahstanul și țările vecine Kârgâzstan și Uzbekistan.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
energie