Lukoil își vinde benzinăriile din Polonia, Lituania și Letonia unui fond austriac condus de un fost CEO al OMV

Lukoil își vinde benzinăriile din Polonia, Lituania și Letonia unui fond austriac condus de un fost CEO al OMV
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 feb 2016

AMIC Energy Management, un fond de investiții austriac al cărui președinte este Wolfgang Ruttenstorfer, fost CEO al grupului OMV în perioada 2002 - 2011, în care austriecii au cumpărat și Petrom, a ajuns la un acord cu gigantul rus Lukoil pentru preluarea a circa 230 de benzinării deținute de ruși în Polonia, Lituania și Letonia. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acordul a fost semnat de austrieci cu subsidiara Lukoil înregistrată în Olanda, Lukoil Europe Holdings BV, care este și acționarul majoritar al rafinăriei românești Petrotel Lukoil.

Alături de Petrotel Lukoil și de mai multe persoane din conducerea companiei și din Consiliul de Administrație, Lukoil Europe Holdings este judecată în România sub acuzațiile de spălare de bani și de folosire cu rea-credință a creditului companiei, prejudiciul fiind estimat la 1,2 miliarde euro.

Pilonii grupului InterAgro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, au intrat în insolvență CITEȘTE ȘI Pilonii grupului InterAgro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, au intrat în insolvență

"Decizia de a vinde rețelele de distribuție de carburanți din Polonia, Lituania și Letonia a fost luată ca parte a programului de optimizare a structurii activelor retail ale Lukoil din Europa", a anunțat Lukoil.

Rețelele de stații de alimentare cu carburanți ale Lukoil din Lituania și Letonia vor continua să funcționeze sub brandul Lukoil pentru o perioadă de până la 5 ani, potrivit unui acord de licențiere semnat de companiile implicate în deal. Anul acesta, AMIC Energy va decide dacă va redenumi benzinăriile din Polonia cumpărate de la Lukoil sub brandul AMIC Energy, introdus deja cu succes în Ucraina, se arată într-un comunicat al austriecilor.

"Pe termen lung, luăm în considerare promovarea brandului AMIC Energy la toate achizițiile noastre", se spune în comunicat.

Structura finanțării tranzacției va fi una hibridă, implicâmd atât credite, cât și vânzări de acțiuni. Finalizarea ei este așteptată în al doilea trimestru din 2016 și depinde de primirea aprobărilor și autorizațiilor legale de la autoritățile competente din statele de origine ale companiilor implicate.

"Achiziția constituie încă un pas semnificativ în construirea portofoliului de operațiuni retail cu carburanți al AMIC Energy din Europa Centrală și de Est", a declarat directorul executiv al AMIC Energy, Gunter Maier, care în trecut s-a ocupat de operațiunile de producție de energie regenerabilă ale grupului OMV.

BNR: Creșterile salariale și relaxarea conduitei politicii fiscale vor readuce inflația în intervalul țintit la începutul lui 2017 CITEȘTE ȘI BNR: Creșterile salariale și relaxarea conduitei politicii fiscale vor readuce inflația în intervalul țintit la începutul lui 2017

În aprilie anul trecut, AMIC Energy a finalizat preluarea integrală a subsidiarei Lukoil din Ucraina. Prin acest deal, 240 de benzinării și 6 depozite de carburanți din Ucraina au intrat în posesia austriecilor. Business-ul din Ucraina al rușilor era controlat tot de subsidiara olandeză a acestora, Lukoil Europe Holdings BV.

Președintele Consiliului de Administrație al AMIC Energy este Wolfgang Ruttenstorfer, fost CEO al grupului OMV în perioada 2002 – 2011, în care austriecii au cumpărat și Petrom de la statul român. Ceilalți doi membri ai Consiliului, Heinz Sernetz și Monika Wildner, au deținut poziții importante în top managementul grupului financiar austriac Raiffeisen.

AMIC Energy Management GmbH se autoprezintă ca fiind o firmă de private equity independentă, axată pe administrarea de proiecte energetice din Europa Centrală și de Est, inclusiv pe preluarea de active subevaluate sau cu probleme de finanțare. 

Curtea de Apel Craiova a decis suspendarea provizorie a falimentului RAAN. Regia se întoarce în procedură de insolvență CITEȘTE ȘI Curtea de Apel Craiova a decis suspendarea provizorie a falimentului RAAN. Regia se întoarce în procedură de insolvență

Lukoil anunțase încă din decembrie anul trecut că își scoate la vânzare toate activele din Letonia și Lituania, din cauza sentimentelor anti-rusești din aceste state. În iunie 2015, Lukoil își vânduse activele din Estonia, iar în 2014, pe cele din Cehia, Slovacia și Ungaria.

Lukoil este al doilea mare producător de petrol din Rusia, cu o producție totală de hidrocarburi de 2,22 milioane barili de echivalent petrol pe zi în 2014. De asemenea, Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, responsabilă pentru 16% din producția de țiței brut și 17% din petrolul rafinat în Rusia.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piața distribuției de carburanți, cu un lanț de 301 benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanți. În cadrul operațiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajați, din care 2.500 pe platforma Petrotel. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
omv petrom
lukoil
petrotel
petrotel lukoil
lukoil europe holdings