Ministrul Energiei, nuanță: Azomureș și-a devansat reviziile programate în vară așteptând scăderea prețurilor la gaze

Ministrul Energiei, nuanță: Azomureș și-a devansat reviziile programate în vară așteptând scăderea prețurilor la gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 dec 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, a decis să își devanseze pentru iarna aceasta reviziile programate inițial în vara anului viitor și să oprească astfel temporar producția, în condițiile în care îi expiră, la finalul anului 2021, contractul de aprovizionare cu gaze naturale, încheiat la "preț foarte bun".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El a răspuns astfel întrebărilor presei în legătură cu anunțul Azomureș privind oprirea producției din cauza scumpirii masive a gazelor și energiei.

Conflict la Electroargeș - Germanii de la Kärcher, unul dintre principalii clienți, anulează contractul. Compania românească apreciază însă că notificările nu respectă nici contractul, nici legea CITEȘTE ȘI Conflict la Electroargeș - Germanii de la Kärcher, unul dintre principalii clienți, anulează contractul. Compania românească apreciază însă că notificările nu respectă nici contractul, nici legea

"Contractul de gaze al Azomureș, la un preț foarte bun, expiră la 31 decembrie și au luat decizia să oprească producția pe o perioadă de o lună sau două de zile și să-și mute reviziile care erau planificate în vară în această perioadă de iarnă tocmai pentru a preîntâmpina această turbulență pe piața gazelor. Cred că știm cu toții motivul creșterii prețurilor la gaze, este vorba de o speculație a Federației Ruse prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina și se presează astfel pentru operaționalizarea gazoductului Nord Stream 2. Noi estimăm că, după perioada de iarnă și, probabil, odată pornirea conductei Nord Stream 2, prețurile vor scădea, asta se vede și pe piața futures, unde prețurile sunt la jumătate pentru primăvara, vara și chiar iarna anului viitor", a spus Popescu.

Azomureș a anunțat luni că se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la gaz naturale și energie electrică și, în consecință, începe pregătirile pentru oprirea temporară a producției. Compania este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul național, și furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești.

EXPLICAȚII AU FOST PREZENTATE ULTERIOR LA PROFIT NEWS TV

viewscnt
Afla mai multe despre
azomures intrerupere productie
azomures scumpire gaze
preturi gaze