Prima victimă a scumpirii galopante a gazelor și energiei - Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, oprește producția: Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc gazul metan

Prima victimă a scumpirii galopante a gazelor și energiei - Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, oprește producția: Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc gazul metan
scris 6 dec 2021

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la gaz naturale și energie electrică și, în consecință, începe pregătirile pentru oprirea temporară a producției.

Profit.ro a anunțat în exclusivitate la începutul lunii octombrie că, la acel moment, Azomureș opera la numai 50% din capacitate, din cauza exploziei prețurilor gazelor naturale. Compania, controlată de grupul elvețian Ameropa, are peste o mie de salariați și a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri ce a depășit 1,8 miliarde lei.

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

"Nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea acestuia în piață.

Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, nu are efecte imediate asupra angajaților. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați", a transmis directorul general al companiei, Harri Kiiski.

Istoria și specificul parfumeriei pentru bărbați CITEȘTE ȘI Istoria și specificul parfumeriei pentru bărbați

Potrivit acestuia, Azomureș se așteaptă ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice care trebuie depășite, "deși situația incertă de pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022".

Azomureș mai menționează că actuala criză de pe piața energiei afectează industria îngrășămintelor din Europa și din întreaga lume.

"Țări precum Rusia, China, Turcia și Egipt au restricționat exporturile. Împreună cu producția locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură și industrie. Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanților în asigurarea securității alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare".

Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orare CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orare

Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii, fiind unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.

"Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situația la normal, în ciuda faptului că suntem și victimele unui context internațional nefavorabil. Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022", conchide Azomureș.

Compania se află și pe lista oficială a marilor consumatori industriali cărora le poate fi întreruptă furnizarea gazelor naturale pe timp de iarnă în caz de criză în aprovizionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
azomures oprire productie
criza ingrasaminte chimice
scumpire gaze energie