OCDE recomandă României să majoreze accizele energetice cu o componentă de taxare CO2. Condiție necesară: renunțarea treptată la plafonarea prețurilor la curent și gaze

OCDE recomandă României să majoreze accizele energetice cu o componentă de taxare CO2. Condiție necesară: renunțarea treptată la plafonarea prețurilor la curent și gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 mar 2024

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregătește să adere, recomandă statului român să majoreze accizele energetice, prin includerea în acestea a unei componente de taxare a emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recomandarea este inclusă în Studiul Economic 2024 pentru România, lansat în prezența premierului Marcel Ciolacu, care a arătat, în discursul său, că guvernanții își iau angajamentul să implementeze cu seriozitate recomandările OCDE, astfel încât 2026 să fie și anul aderării la organizație.

ULTIMA ORĂ VIDEO Iohannis anunță că vrea să fie secretar general NATO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Iohannis anunță că vrea să fie secretar general NATO

Sfatul OECD pare să vizeze toate accizele pe produse energetice, respective atât pe cele aferente consumului de carburanți auto, cât și accizele pe gaze naturale, cărbune sau alte tipuri de combustibili fosili.

Recent, Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat și el autorităților de la București ″introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau accize suplimentare la combustibilii fosili″, însă aceasta este prevăzută deja de legislația UE, urmând a intra în vigoare în 2027 sau 2028.

Cota de piață a autoturismelor ecologice a urcat în România CITEȘTE ȘI Cota de piață a autoturismelor ecologice a urcat în România

Guvernul ar trebui să ia în considerare introducerea unui preț al carbonului în sectoare neacoperite de sistemul de certificate CO2 al UE. Modelarea sugerează că internalizarea externalităților prin intermediul prețurilor la combustibili este de natură să ducă la reduceri substanțiale de emisii și să determine câștiguri nete de prosperitate. Acest lucru se poate face sub forma introducerii unei taxe pe carbon ca element component al accizele pe combustibili. Cota acestei taxe ar trebui stabilită inițial la un nivel redus și majorată ulterior în conformitate cu un calendar prestabilit, până va atinge, în următorii câțiva ani, un nivel maxim, care să fie în măsură să reducă emisiile într-un mod compatibil cu ținta pentru 2030. Trasarea unui parcurs credibil al ratelor viitoare de taxare a carbonului ar oferi un stimulent pentru consum și investiții cu emisii reduse, fără să pună imediat o povară mare de costuri asupra gospodăriilor și companiilor. Ca o condiție prealabilă în vederea introducerii unui preț al carbonului, Guvernul ar trebui să renunțe treptat la actualele plafoane de preț la electricitate și gaze naturale, planificate să rămână în vigoare până în martie 2025″, se spune în studiu.

În plus, OECD susține că România nu ar trebui să aștepte reformarea Directivei UE privind Impozitarea Energiei pentru a introduce în mod unilateral accize bazate, cel puțin parțial, pe conținutul de carbon al combustibililor vizați.

viewscnt
Afla mai multe despre
accize produse energetice
majorare accize combustibili
taxă carbon
taxă co2
taxare emisii carbon