OCDE recomandă României să nu mai exploreze zăcăminte noi de gaze naturale

OCDE recomandă României să nu mai exploreze zăcăminte noi de gaze naturale
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 mar 2024

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregătește să adere, recomandă statului român să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din rațiuni climatice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ideea este inclusă în Studiul Economic 2024 pentru România, lansat în prezența premierului Marcel Ciolacu, care a arătat, în discursul său, că guvernanții își iau angajamentul să implementeze cu seriozitate recomandările OCDE, astfel încât 2026 să fie și anul aderării la organizație.

FOTO Imagini de pe traseul viitoarei autostrăzi București - Alexandria. A fost adus un utilaj de forat la 25 de metri CITEȘTE ȘI FOTO Imagini de pe traseul viitoarei autostrăzi București - Alexandria. A fost adus un utilaj de forat la 25 de metri

Astfel, în studiu se menționează că autoritățile de la București planifică intrarea rapidă în exploatare a concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, inclusiv pentru reducerea dependenței de importuri și pentru creșterea securității energetice.

″Se așteaptă ca gazul din Neptun Deep să intre pe piață în 2026 și să majoreze producția de gaze a României mult peste necesarul său intern. În consecință, România se va poziționa ca o alternativă la Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a regiunii″, se spune în document.

FOTO Contract semnat - Cea mai mare investiție din istoria municipiului Oradea CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat - Cea mai mare investiție din istoria municipiului Oradea

Poziția oficială a României, bazată pe estimări privind consumul viitor, este însă diferită. Directorul general al operatorului național de transport Transgaz, Ion Sterian, declara vara trecută că cererea de gaze a României se va dubla și că nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru satisfacerea consumului intern în orizontul 2027-2028.

În perspectivă, proiectele noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale merg în contra obiectivelor de limitare a schimbărilor climatice. Scenariile indică că cererea globală de gaze, ca și cea de țiței și cărbune, ar trebui să înceapă să scadă înainte de 2030 pentru a fi în linie cu ambițiile climatice globale. Scăderea cererii de combustibili fosili ar putea majora riscurile comerciale ale proiectelor noi. România nu a mai concesionat perimetre noi de gaze naturale de peste un deceniu, însă Guvernul ar trebui să ia în considerare schimbările climatice și alți factori de mediu la luarea deciziilor de licențiere pentru proiecte viitoare de explorare de țiței și gaze″, se afirmă în studiu.

Douglas, cu parfumerii și în România, a dat startul IPO-ului. Evaluare de circa 3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Douglas, cu parfumerii și în România, a dat startul IPO-ului. Evaluare de circa 3 miliarde euro

Autorii acestuia dau ca exemplu interzicerea explorărilor noi de hidrocarburi implementată de Danemarca, Franța și Irlanda.

″Astfel de interdicții pot semnala un angajament în direcția renunțării la combustibilii fosili și asumării de obiective de luptă împotriva schimbărilor climatice. Ele sunt în linie cu evaluarea Agenției Internaționale pentru Energie potrivit căreia, într-un scenariu de neutralitate climatică, nu mai este nevoie de nici un proiect pe termen lung de exploatare de țiței și gaze. Sunt, totodată, în linie cu apelul convenit la COP28 de la Dubai din decembrie 2023 de către țările ce fac parte din Convenția-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice, privind contribuția la renunțarea la combustibilii fosili în sistemele energetice″, mai arată OECD.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
gaze naturale schimbări climatice
interdicție țiței și gaze
renunțare combustibili fosili