ANALIZĂ Cu cât ar scumpi viața românilor noua taxă pe carbon recomandată de FMI și prevăzută deja de legislația UE

ANALIZĂ Cu cât ar scumpi viața românilor noua taxă pe carbon recomandată de FMI și prevăzută deja de legislația UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2024

Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat autorităților de la București ″introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau accize suplimentare la combustibilii fosili″, însă aceasta este prevăzută deja de legislația UE, urmând a intra în vigoare în 2027 sau 2028.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Este o taxă nouă care se va aplica pentru imobilele care folosesc combustibili poluați și pentru utilizarea combustibilor fosili în transportul rutier″, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Grupul Boeing a fost dat în judecată de acționari, care susțin că grupul a dat prioritate profitului în detrimentul siguranței CITEȘTE ȘI Grupul Boeing a fost dat în judecată de acționari, care susțin că grupul a dat prioritate profitului în detrimentul siguranței

Potrivit sursei citate, un imobil care folosește gaze naturale emite într-un an, pentru fiecare kWh consumat, 0,205 kg CO2. Astfel, un apartament cu 2 camere emite circa 2 tone CO2/an, unul cu 4 camere - circa 3 tone CO2/an, iar o casă de 120 mp – circa 6 tone CO2/an.

Astfel, introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcții, având în vedere că prețul carbonului ETS, pe piața certificatelor de profil 2023 este de 80 euro/tonă, ar urma să aibă următoarele costuri suplimentare pentru români:

FOTO Acțiunile Gabriel Resources explodează la bursa din Toronto, după ce a fost anunțat că România poate pierde procesul CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile Gabriel Resources explodează la bursa din Toronto, după ce a fost anunțat că România poate pierde procesul

- apartament cu 2 camere, circa 800 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gazele naturale, considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale ar urma să ajungă la circa 3.900 lei/an;

- apartament cu 4 camere, circa 1.200 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gazele naturale, considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale ar urma să ajungă la circa 5.850 lei/an;

- imobil de tip casă, circa 2.400 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gazele naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale ar urma să ajungă la circa 11.700 lei/an.

Reorganizarea la ANAF și Finanțe - amânată. Boloș: \ CITEȘTE ȘI Reorganizarea la ANAF și Finanțe - amânată. Boloș: "În februarie închidem problema"

AEI mai arată că un imobil care care folosește lemnele emite într-un an, pentru fiecare kWh consumat, 0,390 kg CO2, astfel că o casă de circa 120 mp mediu izolată emite circa 11 tone CO2/an.

În condițiile introducerii unei taxe pe carbon în sectorul construcții, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 euro/tonă, costurile suplimentare la casă ar fi de circa 4.680 lei/an, adică o creștere cu 48% față de costurile actuale cu lemnele, considerând prețul lemnelor de 800 lei/mc, respectiv costul total cu lemnele urmează să ajungă la circa 14.280 lei/an.

FOTO ANPC intră din nou cu amenzi în sute de magazine Mega Image și cere închideri temporare CITEȘTE ȘI FOTO ANPC intră din nou cu amenzi în sute de magazine Mega Image și cere închideri temporare

O mașină Dacia Logan, într-un an, pentru fiecare km parcurs, emite 0,116 kg CO2, astfel că, la circa 15.000 km parcurși în medie într un an, se emit circa 2 t CO2/an.

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul transporturi, având în vedere prețul carbon ETS  2023 de 80 euro/tonă, ar crea costuri suplimentare pentru un român care folosește o mașină Dacia Logan de circa 800 lei/an, adică o creștere cu 12% față de costurile actuale cu combustibilul, considerând prețul acestuia de 6,5 lei/litru, respectiv costul total cu combustibilul urmează să ajungă la circa 7.600 lei/an.

″Dar taxa de CO2 pe construcții și în transporturi va aduce scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile, pe care le apreciem de circa 10%. (...) Îngrijorător este faptul că, odată cu aplicarea acestei taxe, conform estimărilor realizate, gospodăriile din mediul rural s-ar găsi în imposibilitatea de a-și achita toate cheltuielile la veniturile actuale. Astfel, chiar dacă această taxă ar reduce deficitul bugetar, ea ar determina o importantă creștere a nivelului de sărăcie al românilor. Soluția nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor″, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxă carbon construcții
taxă carbon transporturi
certificate co2
costuri gaze
costuri încălzire
costuri întreținere
cheltuieli cu mașina