OMV Petrom și-a bugetat un profit mai mare cu o treime pentru acest an. Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg

OMV Petrom și-a bugetat un profit mai mare cu o treime pentru acest an. Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 mar 2024

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, estimează că-și va majora cu o treime profitul net din acest an, comparativ cu cel de anul trecut, la 5,17 miliarde lei, bugetându-și venituri în creștere și cheltuieli în scădere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Socoteala de acasă s-ar putea însă să nu se potrivească cu cea din târg, bugetul fiind alcătuit pe legislația în vigoare, care prevede un preț reglementat de vânzare a gazelor către furnizori pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor de 150 lei/MWh și unul de 450 lei/MWh de vânzare centralizată a energiei electrice prin intermediul OPCOM.

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care cele 2 prețuri reglementate coboară la 120 lei/MWh la gaze și la 400 lei/MWh la energie electrică. După 1 aprilie, participarea la mecanismul centralizat de achiziționare a energiei electrice pe OPCOM ar putea fi opțională.

Situația ar putea fi similară celei de anul trecut, când OMV Petrom își bugetase un profit net de peste 4,4 miliarde lei, însă surprizele venite din partea guvernului, în special cele fiscale, care ar putea apărea și în acest an, au făcut ca în realitate acesta să fie cu jumătate de miliard de lei sub cel estimat.

VIDEO&FOTO Contract semnat pentru primul aeroport privat din România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Contract semnat pentru primul aeroport privat din România

Cel puțin pe partea de gaze și energie, veniturile bugetate de OMV Petrom (bazate probabil pe prețuri mai apropiate de cele reglementate prin legea în vigoare, de 150 lei/MWh lșa gaze și de 450 lei/MWh la energie electrică, chiar dacă are și vânzări pe piața liberă) sunt probabil mai ridicate decât cele pe care le vor încasa propriu-zis.

Compania și-a bugetat venituri în creștere cu 1%, la 33,3 miliarde de lei.

FOTO Tentativă de fraudă în România cu oferte McDonald\'s CITEȘTE ȘI FOTO Tentativă de fraudă în România cu oferte McDonald's

Potrivit documentului OMV Petrom, compania se așteaptă să realizeze în 2024 un profit net de 5,17 miliarde lei, cu 31% peste cel de 3,94 miliarde lei realizat în acest an.

Principala explicație este faptul că în acest an compania nu mai este obligată să achite contribuției de solidaritate, care a fost de 2,7 miliarde de lei, ci numai impozitul de 0,5% pe cifra de afaceri, care va fi de aproximativ 250 milioane lei.

Așa se face că în ceea ce privește cheltuielile cu impozitele, acestea se vor reduce cu 50%, la 1,2 miliarde de lei. Reduceri vor înregistra și cheltuieli cu producția, cu 20%, până la 3,7 miliarde de lei.

Grupul italian Prysmian se extinde în România CITEȘTE ȘI Grupul italian Prysmian se extinde în România

Producția totală de hidrocarburi va scădea cu 6,4%, la 38,7 milioane de barili pe zi, cu o scădere mai mare la gaze naturale, de 7,1%, iar la petrol de 5,6%. Vânzările de gaze ale companiei ar urma să se reducă cu 16%, până la 39,3 TWh, urmând a se majora, în schimb, cu peste 40%, cele de energie electrică, până la 5,9 TWh, “în contextul unei revizii planificate a centralei electrice de la Brazi de o durată mai mică în 2024”.

Vânzările de produse rafinate ar urma să se majoreze cu 1,6%, până la cinci milioane de tone, “reflectând o creștere a cererii pe piața locală și disponibilitate mai mare a rafinăriei (nicio revizie planificata a rafinărie)”

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a respins sesizarea privind legea lui Ciolacu și Ciucă care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a respins sesizarea privind legea lui Ciolacu și Ciucă care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro

Rata de utilizare a Rafinăriei Petrobrazi ar urma să revină la rata de utilizare din 2022, de peste 95%, după ce în 2023 ea s-a situat la doar 80%, ca urmare a reviziei programate din prima parte a anului.

Compania și-a mai planificat investiții de peste 8 miliarde de lei, cu 71% peste nivelul din anul precedent, din care 60% (4,7 miliarde lei) vor merge către Neptun Deep și forarea a 400 de sonde și sidetrackuri și 500 de lucrări de intervenții la sonde. În segmentul de rafinare sunt preconizate investiții de 1,1 miliarde de lei, mai ales în unitatea SAF/HVO, în unitatea de producție de hidrogen verde (electrolizoare 20 MW și 35 MW) și în noul complex de Aromatice.

Pentru segmentul de gaze și energie sunt alocate 508 milioane de lei, pentru “mărirea portofoliului de energie regenerabilă (accent pe proiectele fotovoltaice majore planificate să înceapă execuția)”.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
omv petrom energie regenerabilă
buget
profit
preț reglementat
gaze
energie