Pe picior de plecare, italienii de la Enel devin jucători al unei piețe românești incipiente

Pe picior de plecare, italienii de la Enel devin jucători al unei piețe românești incipiente
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 ian 2023

Enel X România SRL, divizia locală de servicii energetice a grupului italian de utilități omonim, care se ocupă printre altele cu instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice și de panouri fotovoltaice pentru clienți rezidențiali și industriali, a declanșat procedurile legale în vederea obținerii de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a licenței pentru desfășurarea activității de agregare, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Subsidiara italienilor ar urma astfel să devină al doilea agregator licențiat de pe piața românească.

VIDEO Haos în Brazilia. Suporterii lui Bolsonaro au pătruns în Congres, trecând de barierele de securitate CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în Brazilia. Suporterii lui Bolsonaro au pătruns în Congres, trecând de barierele de securitate

Legea energiei definește agregarea drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″.

Astfel, de exemplu, un agregator poate vinde ″la comun″ energia mai multor producători sau furnizori, respectiv poate achiziționa unitar energie pentru consumul mai multor clienți sau pentru portofoliile mai multor furnizori.

Luvru, cel mai frecventat muzeu din lume, limitează numărul zilnic de vizitatori CITEȘTE ȘI Luvru, cel mai frecventat muzeu din lume, limitează numărul zilnic de vizitatori

Agregatorii se pot de asemenea implica în gestionarea așa-numitului ″consum dispecerizabil″, definit de lege drept ″modificarea sarcinii electrice de către clienții finali față de modelele lor normale sau curente de consum ca reacție la semnalele pieței, inclusiv ca reacție la prețurile energiei electrice care variază în timp sau la stimulentele financiare sau ca reacție la acceptarea ofertei clientului final de a vinde reducerea sau creșterea cererii la un anumit preț pe o piață organizată, în mod individual sau prin agregare″.

Mai simplu, un consumator dispecerizabil este un client de energie electrică (de cele mai multe ori noncasnic, dar pot participa și ansambluri rezidențiale) ce acceptă, pe bază de contract, să își reducă sau să își majoreze consumul în anumite momente, la solicitarea operatorului de transport Transelectrica, în scopul echilibrării rețelelor, fiind remunerat financiar în acest scop. În prezent, de mulți ani, există un singur consumator dispecerizabil în România, producătorul de aluminiu Alro Slatina, care este și cel mai mare consumator industrial local de energie.

Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo” CITEȘTE ȘI Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo”

Conform reglementărilor ANRE, obiectul licenței de agregator îl constituie prestarea de servicii de echilibrare pentru sistemul energetic național (SEN), prin utilizarea flexibilității unităților generatoare, instalațiilor de stocare sau consum din componența unității agregate pe care o gestionează, pentru obținerea de venituri, în schimbul unei remunerații financiare pentru deținătorii acestora.

Demand-Response (controlul curbei de consum – n.r.) înseamnă echilibrarea rețelei prin managementul consumului de energie. Modulează-ți consumul de energie și ai numai de câștigat, în această nouă dimensiune a inovației în energie. Vei obține beneficii financiare și vei contribui la stabilitatea și flexibilitatea rețelei electrice. Ne asigurăm că e simplu pentru tine, așa că ne ocupăm noi de managementul end-to-end al tuturor serviciilor legate de vânzarea și cumpărarea de energie. Aici includem și previziunile de producție și programarea orară, managementul ofertei pe piețele dedicate, modelul financiar, analiza performanței și facturarea″, scrie în materialul prin care Enel X România își promovează deja acest serviciu.

Putin vrea mai mulți bani de la companiile ruse. ”Investițiile” se duc în armată CITEȘTE ȘI Putin vrea mai mulți bani de la companiile ruse. ”Investițiile” se duc în armată

Potrivit sursei citate, sistemul funcționează în felul următor: 1. Operatorul național de transport prevede o problemă în stabilitatea rețelei și cere emiterea unui ordin de echilibrare de la agregator; 2. Agregatorul modulează consumul și/sau producția portofoliului său de clienți pentru a crește sau descrește utilizarea energiei; 3. Clienții implementează (manual sau automat) planurile de modulare; 4. Diferența în cantitatea de energie e folosită de operatorul național de transport; 5. Clienții sunt plătiți pentru fiecare modulare întreprinsă.

Compania spune că orice client industrial sau comercial este eligibil să participe la sistemul de agregare, indiferent de dimensiuni, singura condiție fiind o oarecare flexibilitate a consumului. Agregatorul va face o analiză în profunzime a proceselor industriale ale clientului, pentru a identifica nivelul de consum care poate fi modificat la solicitarea operatorului de transport. 

DOCUMENTE ISTORICE în premieră. Cum și-a recuperat ExxonMobil daunele de război și naționalizare înregistrate în România în 1942-1948. Acordul încheiat de Gheorghiu-Dej cu Washingtonul CITEȘTE ȘI DOCUMENTE ISTORICE în premieră. Cum și-a recuperat ExxonMobil daunele de război și naționalizare înregistrate în România în 1942-1948. Acordul încheiat de Gheorghiu-Dej cu Washingtonul

Prima licență românească pentru activitatea de agregare a fost acordată de ANRE în 2021 firmei Kompact Grid SRL, deținută de Ioana Shaiq și Radu Ieșan, care face numai agregare de producție. Potrivit datelor OPCOM, compania operează ca agregator, pe piața spot pentru ziua următoare (PZU), 2 parcuri eoliene din județul Tulcea, cu putere instalată cumulată de 2,6 MW

Kompact Grid SRL a terminat anul 2021 cu profit net de peste 1 milion de lei, la venituri totale de mai mult de 4 milioane de lei. 

Cea mai mare bancă din Danemarca achită 2 miliarde de dolari pentru a închide o investigație din SUA privind spălarea de bani CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Danemarca achită 2 miliarde de dolari pentru a închide o investigație din SUA privind spălarea de bani

Enel X România, companie înființată în 2019, a terminat anul 2021 cu profit net de 4,4 milioane lei, la venituri totale de aproape 90 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) a semnat la jumătatea lunii trecute un acord de exclusivitate cu grupul Enel pentru a cumpăra afacerea din România, italienii intenționând să renunțe la toate activele locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel x
enel x romania
energie electrica agregare
consum dispecerizabil energie
enel romania