Conferința Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a. Interesul de achiziții din partea unor jucători noi, Perspectiva creșterii accelerate a prețurilor, Zonele din București încă interesante pentru birouri

Real Estate&Construcții   
Conferința Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a. Interesul de achiziții din partea unor jucători noi, Perspectiva creșterii accelerate a prețurilor, Zonele din București încă interesante pentru birouri

Interesul de achiziții pe segmentul comercial al pieței din partea unor jucători noi, Perspectiva creșterii mai accelerate a prețurilor locuințelor, Zonele din București care încă sunt interesante pentru dezvoltarea de clădiri de birouri sunt dor o parte dintre temele care vor fi discutate la conferința Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a, programată să fie organizată pe 4 iunie.

Evenimentul va fi transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul Prima News TV.

Detalii pot fi văzute AICI

CONTEXT

Urmărește-ne și pe Google News

În 2024 au fost realizate în România tranzacții cu proprietăți imobiliare comerciale totalizând aproximativ 730 milioane euro (incluzând doar pe cele de cel puțin 5 milioane euro), în creștere cu 47% față de 496 milioane euro în 2023, potrivit datelor comunicate de IO Partners.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Chiar dacă în 2024 performanța pieței imobiliare comerciale a fost mai bună decât în 2023, volumul total de investiții s-a situat totuși cu 18% sub media anuală pentru perioada 2014-2023 (886 milioane euro) și sub așteptări, din cauză că închiderea unor tranzacții importante a fost amânată pentru 2025.

Costurile actuale de construcții produc un anumit grad de reticență în dezvoltarea de proprietăți noi, în special pe segmentul birourilor.

Gradul de lichiditate al pieței imobiliare comerciale a fost scăzut până acum și pentru că proprietarii nu au fost forțați să vândă și să accepte yield-urile propuse astăzi în piață.

Menținerea atractivității yield-urilor obținute pe piața imobiliară românească devine dificilă în condițiile unui cost suveran ridicat și al tensiunilor regionale.

Creșterea economică modestă din majoritatea țărilor occidentale, incertitudinile interne și momentumul nefavorabil moștenit din 2024 prefigurează un an 2025 dificil pentru piața locală de birouri, anticipează brokerii Colliers. Peste 200.000 de metri pătrați de spații moderne de retail sunt programate pentru livrare în acest an, o creștere semnificativă față de cei aproximativ 160.000 de metri pătrați finalizați în 2024.

Piața hotelieră din România se află într-o perioadă de creștere accelerată, atingând în 2024 un record de peste 25 de milioane de nopți de cazare, cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani, susținut de un număr tot mai mare de turiști străini și de o cerere ridicată pentru hoteluri moderne.

Aproape 17.000 de case și apartamente au fost finalizate în 2024 în București și Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în scădere cu 19,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2023. Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi livrate în București și împrejurimi în 2025, potrivit unui raport de piață al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest nivel este la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Bucureștiului a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.

Zonele din nordul orașului vor atrage, în premieră, peste 50% din cele 18.000 de noi locuințe prevăzute spre finalizare în acest an în regiunea București – Ilfov. Creșterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea prețurilor a îmbunătățit accesibilitatea locuințelor în România, spre deosebire de alte țări din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde prețurile și chiriile au înregistrat creșteri semnificative.

TEME DE DEZBATERE:

Piedici în calea tranzacțiilor imobiliare cu proprietăți comerciale care ar putea duce volumul anului 2025 spre valoarea de un miliard de euro.

Scăderea dobânzilor de referință operate de băncile centrale poate determina scăderea randamentelor investiționale, echivalentul unei scumpiri a proprietăților comerciale tranzacționate.

Atractivitatea activității de dezvoltare imobiliară, în contextul în care achiziția unei proprietăți comerciale la cheie oferă aceleași randamente investiționale.

Interes de achiziții pe segmentul comercial al pieței din partea unor jucători noi proveniți, în principal, din țările din regiune.

Limita capitalului local, în contextul în care capitalul străin a reprezentat 77% din investițiile imobiliare din 2024, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Zonele din București care încă sunt interesante pentru dezvoltarea de clădiri de birouri.

Impactul nivelului scăzut al cererii de închiriere de noi spații pentru birouri, comparativ cu recorduile din perioada 2017-2019.

Expansiunea în retail accelerează în 2025 susținută și de devoltatorii mai mici și de investitorii locali care realizează parcuri de retail și strip malluri.

Capacitatea sectorului de retail de a-și păstra atractivitatea în fața investitorilor, care i-a conferit anul trecut cea mai mare pondere din volumul de tranzacții imobiliare. Lipsa documentațiilor de urbanism aprobate scade până la 30-40% din valoarea terenurilor din București.

Efectele scăderii semnificative a numărului de autorizații emise și al suprafeței totale utile autorizate spre construire în clădiri rezidențiale din București.

Perspectiva creșterii mai accelerate a prețurilor locuințelor pe fondul reducerii volumului de livrări anuale.

Interesul pentru achiziția unei locuințe, în contextul creșterii prețurilor și al condițiilor mai restrictive de creditare.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
locuinte
imobiliar