Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 1,5%, iar în timpul tranzacțiilor au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, după ce Statele Unite și China au convenit o reducere temporară a tarifelor vamale, alimentând speranțele privind încheierea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,47%, ajungând la 64,85 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) s-a apreciat cu 1,38%, la 61,86 dolari pe baril, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Acordul SUA-China, considerat mai favorabil decât se anticipa, a dus la creșteri accentuate ale burselor de pe Wall Street, ale dolarului american și ale prețului petrolului, în contextul în care cei mai mari consumatori de petrol din lume par hotărâți să pună capăt unui conflict comercial care a amplificat temerile privind o posibilă recesiune globală.
”Aceasta este o detensionare mai amplă decât erau așteptările și reprezintă o îmbunătățire a perspectivei, deși procesul de negociere va rămâne probabil dificil,” au declarat analiștii băncii ING.
Prețurile petrolului atinseseră în aprilie cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, din cauza îngrijorărilor privind impactul războiului comercial asupra creșterii economice globale și cererii de petrol. În același timp, OPEC a decis să-și majoreze producția mai mult decât era estimat.
În Arabia Saudită, cel mai mare producător din OPEC, gigantul petrolier Aramco a declarat că se așteaptă ca cererea de petrol să rămână solidă în acest an și a precizat că vede un potențial de creștere suplimentară dacă SUA și China își rezolvă disputa comercială.
În Irak, al doilea cel mai mare producător din OPEC, exporturile de țiței sunt pe cale să scadă la circa 3,2 milioane de barili pe zi în lunile mai și iunie, o reducere semnificativă față de lunile anterioare.
Piața petrolului a fost susținută și de oprirea temporară a producției de la zăcământul Johan Castberg din Marea Barents, anunțată de compania norvegiană Equinor, pentru lucrări de reparație.

În Marea Neagră, exporturile de petrol CPC Blend prin sistemul Consorțiului de Conducte Caspice sunt pe cale să scadă la 1,5 milioane barili/zi în mai, față de 1,6 milioane în aprilie.
În SUA, o comisie a Camerei Reprezentanților a publicat un proiect de buget care include peste 1,5 miliarde dolari pentru refacerea și întreținerea Rezervei Strategice de Petrol și prevede anularea unei vânzări mandatate de Congres, după ce în 2022 s-au realizat vânzări masive din stocurile strategice.
Factori care pot reduce prețul petrolului
Printre factorii care ar putea duce la scăderea prețurilor se numără negocierile în curs dintre SUA și Iran privind programul nuclear al Teheranului. Iranul, al treilea cel mai mare producător din OPEC, ar putea exporta mai mult petrol în cazul ridicării sancțiunilor.
Un alt factor este potențiala mediere a SUA în negocierile dintre Rusia și Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să se întâlnească cu Vladimir Putin în Turcia.

Rusia a fost al doilea cel mai mare producător de petrol din lume în 2024, iar un acord ar putea duce la ridicarea sancțiunilor și la creșterea exporturilor rusești de petrol.
De asemenea, șefii forțelor armate din India și Pakistan au avut o convorbire telefonică, iar India – al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume – a redeschis aeroporturile, în tim