Prețurile petrolului au crescut, după ce Iranul a suspendat cooperarea cu Agenția ONU pentru energie nucleară

Energie   
Prețurile petrolului au crescut, după ce Iranul a suspendat cooperarea cu Agenția ONU pentru energie nucleară

Prețurile petrolului au crescut cu 3%, pe fondul suspendării cooperării Iranului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și în urma unui acord comercial între SUA și Vietnam. Totuși, un avans neașteptat al stocurilor de țiței în SUA a temperat creșterea, transmite Reuters.

Cotația petrolului Brent a încheiat ziua în creștere cu 2 dolari, sau cu 3%, la 69,11 dolari pe baril, în timp ce prețul West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 2 dolari, sau cu 3,1%, la 67,45 dolari pe baril, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Carburanții se vor scumpi cu 40 de bani/l în urma majorării accizelor și TVA. Bugetul statului se va alimenta cu peste 50% din prețul la pompă CITEȘTE ȘI Carburanții se vor scumpi cu 40 de bani/l în urma majorării accizelor și TVA. Bugetul statului se va alimenta cu peste 50% din prețul la pompă

Începând din 25 iunie, petrolul Brent s-a tranzacționat într-un interval de 66,34–69,21 dolari pe baril, pe măsură ce temerile legate de întreruperile de aprovizionare din Orientul Mijlociu s-au diminuat, în urma unui acord de încetare a focului între Iran și Israel.

Iranul a adoptat o lege prin care orice viitoare inspecție a facilităților sale nucleare de către AIEA trebuie aprobată de Consiliul Suprem de Securitate Națională de la Teheran. Autoritățile iraniene acuză agenția ONU că favorizează țările occidentale și oferă un pretext pentru atacurile aeriene israeliene.

”Piața include un mic premium geopolitic ca reacție la decizia Iranului față de AIEA. Dar este o reacție mai mult de sentiment – nu există întreruperi reale de aprovizionare,” a declarat Giovanni Staunovo, analist pe materii prime la UBS.

În plus, piața a fost susținută de acordul comercial anunțat între SUA și Vietnam, care prevede impunerea unor tarife de 20% pe multe dintre exporturile vietnameze. Analiștii de la Ritterbusch and Associates au notat că acest acord pare să fi încurajat apetitul pentru risc al investitorilor.

OFICIAL DECIZIE Pensiile și salariile vor fi înghețate în 2026 CITEȘTE ȘI OFICIAL DECIZIE Pensiile și salariile vor fi înghețate în 2026

Totuși, prețurile au pierdut din avans în timpul sesiunii, după ce Administrația pentru Informații în Energie (EIA) din SUA a raportat o creștere de 3,8 milioane de barili a stocurilor de țiței, ajungând la 419 milioane. Analiștii estimau o scădere de 1,8 milioane de barili.

Cererea de benzină a scăzut la 8,6 milioane barili pe zi, un nivel considerat îngrijorător în sezonul de vârf al condusului.

”În timpul verii, pragul de 9 milioane bpd definește o piață sănătoasă. Suntem mult sub acel nivel. Nu e un semn bun,” a spus Bob Yawger, director de energie la Mizuho.

În același timp, planurile OPEC+ de a crește producția cu 411.000 bpd începând cu luna viitoare sunt deja luate în calcul de piețe și nu mai produc surprize, potrivit analistei Priyanka Sachdeva de la Phillip Nova.

OFICIAL Crește impozitul pe dividende, iar pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi supuse contribuției la sănătate CITEȘTE ȘI OFICIAL Crește impozitul pe dividende, iar pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi supuse contribuției la sănătate

Datele Kpler arată că Arabia Saudită a majorat livrările în iunie cu 450.000 bpd față de mai – cea mai mare creștere din ultimul an. Cu toate acestea, exporturile totale OPEC+ sunt relativ stabile sau chiar ușor în scădere din martie, un trend care ar putea continua pe perioada verii, pe fondul cererii energetice ridicate cauzate de temperaturile extreme.

Investitorii așteaptă cu interes raportul lunar privind ocuparea forței de muncă din SUA, care urmează să fie publicat joi. Acesta va influența așteptările privind profunzimea și calendarul reducerilor de dobândă ale Rezervei Federale în a doua jumătate a anului. Dobânzile mai mici ar putea stimula activitatea economică și, implicit, cererea de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret