Propunere oficială: stocurile petroliere pentru situații de criză vor putea fi ipotecate și executate silit

Propunere oficială: stocurile petroliere pentru situații de criză vor putea fi ipotecate și executate silit
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 mar 2016

Stocurile de urgență pe care producătorii și distribuitorii de țiței și produse petroliere au obligația de a le constitui, pe cheltuiala proprie, pentru a menține aprovizionarea în situații de criză, potrivit legislației europene transpuse în cea națională, vor putea fi ipotecate și executate silit, se arată într-un set de principii pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei, în baza căruia, în urma consultării cu actorii din piață, ministerul intenționează să modifice legislația în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În prezent, Legea 360/2013 privind constituirea și menținerea unui nivel minim de rezerve de țiței și produse petroliere stipulează că "stocurile de urgență care sunt deținute de operatorii economici nu pot face obiectul unei garanții reale sau al executării silite".

Ministerul Energiei propune modificarea legii astfel încât stocurile de urgență de țiței și produse petroliere să poată face obiectul ipotecilor mobiliare, gajului și executării silite. Titularii obligației de stocare vor avea obligația de a informa Ministerul Energiei dacă asupra stocurilor de urgență s-au constituit ipoteci imobiliare sau gajuri, dacă acestea au ajuns obiectul executării silite sau dacă dreptul de folosință și/sau de dispoziție asupra acestor stocuri a fost înstrăinat.

EXCLUSIV Un mare jucător pe piața RCA are probleme cu plata daunelor din afara României CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un mare jucător pe piața RCA are probleme cu plata daunelor din afara României

De asemenea, ministerul va trebui notificat de către către companii dacă acestea fac obiectul unei proceduri de prevenire a insolvenței, de insolvență sau de faliment. În plus, operatorii economici cu obligații de stocare vor fi obligați să reconstituie stocurile de urgență, dacă acestea sunt diminuate sau lichidate. 

Ministerul Energiei mai vrea să reglementeze încetarea obligației de stocare, în situația în care un operator economic, având calitatea de titular al obligației de stocare, nu mai îndeplinește condițiile pentru a avea această calitate și în situația în care titularul obligației de stocare intră în procedura falimentului.

Instituția mai are în vedere clarificarea dreptului titularilor obligațiilor de stocare de a delega obligația de stocare, către alți operatori economici care dispun de stocuri petroliere în exces și/sau de capacitate de stocare proprie sau rezervată pe teritoriul UE, laolaltă cu interzicerea subdelegării obligației de stocare. În cazul delegării obligației de stocare, titularul obligației va rămâne răspunzător față de autoritatea competentă pentru îndeplinirea obligației.

Stafia importurilor de țiței pe datorie din anii ’90 provoacă Petrolexportimport pierderi de 115 mil. lei CITEȘTE ȘI Stafia importurilor de țiței pe datorie din anii ’90 provoacă Petrolexportimport pierderi de 115 mil. lei

Ministerul Energiei mai vrea introducerea în lege a condițiilor sau limitelor suplimentare cu privire la posibilitatea menținerii stocurilor de urgență și a stocurilor specifice în afara României.

Asta după ce, anul trecut, insuficiența pe teritorul României a spațiilor de depozitare adecvate a făcut ca tot mai multe companii petroliere să solicite Guvernului permisiunea de a delega unor firme din străinătate obligațiile legale de constituire a stocurilor de urgență de țiței și produse petroliere, determinând Executivul să impună un plafon procentual maxim al stocurilor depozitate în afara țării, astfel încât aprovizionarea cu petrol și carburanți a României să nu fie periclitată în caz de criză din cauza timpului mare de repatriere a stocurilor externalizate în alte state UE. Plafonul a fost stabilit la 20% pentru 2016 și 30% pentru 2017.

Femeile cumpără un parfum o dată la trei luni și cheltuiesc în medie 250 lei CITEȘTE ȘI Femeile cumpără un parfum o dată la trei luni și cheltuiesc în medie 250 lei

Până în 2014, și statul constituia stocuri strategice de țiței și produse petroliere, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, însă în acel an Guvernul a decis că aceste stocuri sunt prea scumpe pentru bugetul de stat și a lăsat stocarea exclusiv în sarcina companiilor private.

Nivelul stocurilor de urgență de țiței și produse petroliere care trebuie constituit și menținut în 2016 este de 1.205.506 tone echivalent petrol. OMV Petrom are cele mai mari obligații de stocare (506.712 tone), urmată de Rompetrol Rafinare (344.114 tone), Petrotel Lukoil (189.708 tone), MOL România (84.374 tone), Oscar Downstream (73.044 tone), Mayaro Carb (3.744 tone), Socar Petroleum (2.256 tone) și Air BP Sales Romania (1.554 tone).

Stocurile de urgență se compun din benzină, motorină, kerosen, păcură și țiței. Fiecare operator trebuie să-și structureze stocurile proprii astfel încât minim o treime din acestea să reprezinte produse petroliere și maxim două treimi țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
titei stocuri de urgenta
stocuri de urgenta
produse petroliere stocuri de urgenta
ministerul energiei
titei
produse petroliere
stocuri