REACȚIA Greenpeace la cererea de dizolvare formulată de Romgaz

Energie   
REACȚIA Greenpeace la cererea de dizolvare formulată de Romgaz

Fundația Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, căreia filiala Romgaz care deține 50% din drepturile aferente concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep i-a cerut dizolvarea la judecătorie, după ce aceasta a solicitat tot în justiție anularea planului urbanistic zonal (PUZ), a acordului de mediu și a autorizației de construire aferente proiectului Neptun Deep, spune că acuzațiile formulate la adresa sa, despre care a aflat din presă, nu au nicio bază și că organizația este solvabilă și transparentă financiar, demersul Romgaz reprezentând o încercare de intimidare.

Potrivit Ministerului Energiei, cererea de dizolvare a Greenpeace a fost înaintată de filiala Romgaz după ce, în urma a 2 procese pierdute pe fond de ONG, s-ar fi demarat executarea silită a organizației pentru neplata cheltuielilor de judecată dispuse de instanță și s-ar fi constatat că ″Greenpeace România este insolvabilă, neavând niciun fel de active, bunuri mobile sau imobile, disponibilități bănești, sau vreun cont deschis la unitățile bancare″.

Urmărește-ne și pe Google News
Alegeri prezidențiale 2025. Peste 92 de mii de români din diaspora au votat până vineri, la ora 16, aproape dublu față de acum două săptămâni. Republica Moldova conduce detașat, urmată de Italia și UK CITEȘTE ȘI Alegeri prezidențiale 2025. Peste 92 de mii de români din diaspora au votat până vineri, la ora 16, aproape dublu față de acum două săptămâni. Republica Moldova conduce detașat, urmată de Italia și UK
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Mai mult, ministerul a afirmat că ″donațiile solicitate publicului pentru finanțarea activității Greenpeace în România sunt colectate de o altă fundație, denumită tot Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) Romania, dar având CIF diferit″ și că ″Fundația Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) Romania este insolvabilă, fiind utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeași denumire pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzute de lege″.

Astăzi am aflat, prin intermediul presei și al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, că Romgaz, compania de energie din subordinea sa, a formulat o cerere de chemare în judecată cu scopul de a dizolva Greenpeace România. Motivele invocate de către ministrul Burduja nu au nicio bază. Suntem șocați. Într-o perioadă volatilă, în care societatea românească se confruntă activ cu acțiuni de dezinformare și atacuri asupra democrației fără precedent, acestea vin tocmai de la reprezentanți de rang înalt ai statului″, se arată într-un comunicat al Greenpeace România.

VIDEO Umbrărescu avansează cu 400 muncitori la Autostrada Bucureștiului. Când termină lucrarea CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu avansează cu 400 muncitori la Autostrada Bucureștiului. Când termină lucrarea

Organizația spune că nu a primit nici o înștiințare de plată și nici vreo informare de executare silită de la un executor judecătoresc.

″Din momentul în care am primit hotărârea din dosarul de suspendare al acordului de mediu pentru Neptun Deep (Hotarâre 667/2025) , noi am așteptat înștiințarea și am fost mereu pregătiți să plătim cheltuielile de judecată cerute – nerezonabile cum sunt. Suntem în poziția să facem asta datorită donatorilor individuali care ne împărtășesc îngrijorările față de proiectul Neptun Deep și derapajele Ministrului. Acuzațiile de astăzi sunt o jignire pentru fiecare persoană care și-a rupt din bugetul personal să sprijine campania împotriva Neptun Deep″, afirmă Greenpeace.

ONG-ul adaugă că în dosarul de anulare a PUZ pentru Neptun Deep abia a fost anunțată decizia primei instanțe, pe 12 mai, fără motivare, iar în absența acesteia, Romgaz nu poate demara executarea silită și nici nu a solicitat Greenpeace, pe cale amiabilă, plata vreunei sume reprezentând cheltuieli de judecată.

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar CITEȘTE ȘI Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

″Nu există niciun indiciu că am fi în incapacitate de plată. După cum obișnuim și conform legii, informațiile de transparență financiară (și nu numai) sunt publice și disponibile pe website-ul Greenpeace România și pe toate paginile noastre de social media.

Afirmațiile conform cărora Greenpeace România nu ar avea conturi bancare sunt complet false. Suntem o organizație înființată legal în 2007, cu activitate continuă în România. Avem angajați, colaboratori, voluntari și plătim taxe și impozite în mod transparent. Este absurd să susții că o organizație activă de aproape două decenii poate funcționa fără cont bancar.

Cât despre proprietăți – nu deținem și nici nu ne propunem să deținem. Suntem ONG, nu latifundiari. Suntem o organizație non-profit, finanțată din donații individuale, pe care le folosim exclusiv pentru acțiuni în sprijinul mediului și al oamenilor, nu pentru a investi în proprietăți.

Cu privire la ONG-uri paravan și alte acuzații, este doar o invenție. Ministrul Energiei vorbește despre faptul că apărem în registrul de la Ministerul Justiției de mai multe ori, cu diferite adrese. Referitor la modul în care este întocmit acest registru îl încurajăm pe ministru să discute cu colegii de la Ministerul de Justiție, nici noi nu suntem multumiti de felul în care este ținut acest registru și cu faptul că apărem de mai multe ori, cu adrese diferite. Ne-am mutat, ca mulți alți chiriași, dar suntem aceeași organizație. Ministrul Burduja poate verifica dacă la adresele vechi mai funcționează vreo fundație Greenpeace – nu va găsi nimic decât, probabil, alți chiriași″, spune Greenpeace.

Sectorul de telecomunicații din România - venituri în scădere. Lupta Orange - Digi - Vodafone CITEȘTE ȘI Sectorul de telecomunicații din România - venituri în scădere. Lupta Orange - Digi - Vodafone

ONG-ul arată că faptul că deține două coduri de înregistrare fiscală (CIF) este în conformitate cu legislația existentă.

″CIF-ul nostru este 22747989 și mai avem un certificat de înregistrare în scopuri de TVA cu CIF 37026417, ambele ne aparțin și au fost emise de autoritățile din România pentru una și aceeași entitate juridică, sub nicio formă nu există nicio altă organizație paravan pe care o folosim. Mai mult, este ironic că acuzația de „paravan” vine în timp ce suntem dați în judecată de filiala  unei companii înregistrate în… Bahamas: Romgaz Black Sea Limited Nassau, deținătoare a 50% din Neptun Deep, este o societate înființată, organizată și funcționează în conformitate cu legislația din The Commonwealth of The Bahamas. Noi nu operăm din paradisuri fiscale. Noi nu avem ce ascunde. Domnul ministru poate spune același lucru?″.

Emiratele Arabe vor construi cel mai mare campus de inteligență artificială din afara SUA, la Abu Dhabi, în urma unui acord încheiat cu Trump CITEȘTE ȘI Emiratele Arabe vor construi cel mai mare campus de inteligență artificială din afara SUA, la Abu Dhabi, în urma unui acord încheiat cu Trump

Organizația mai spune că așteaptă să vadă în detaliu care sunt acuzațiile, însă menționează că are indiciile să creadă că acest dosar este doar o încercare de intimidate, respectiv o acțiune strategică în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP).

″Facem apel public către jurnaliști, organizații civice și toți cei care cred în democrație să urmărească îndeaproape acest proces și să fie tratat cu toată seriozitatea, iar informațiile despre el să fie verificate din surse sigure, nu din declarații politice sau campanii de discreditare. Intimidarea prin justiție a societății civile trebuie documentată, înțeleasă și expusă. Ce se întâmplă acum nu este doar despre Greenpeace – este un precedent periculos pentru orice voce critică din România. Avem nevoie de presă obiectivă, de vigilență civică și de solidaritate. Ce ni se întâmplă astăzi nouă se poate întâmpla oricui mâine″, conchide Greenpeace.

viewscnt
Afla mai multe despre
greenpeace dizolvae
romgaz dizolvare greenpeace
greenpeace neptun deep
greenpeace sebastian burduja