Parlamentul Belgiei a votat joi cu o largă majoritate pentru renunțarea la eliminarea energiei nucleare, printr-un vot al deputaților care a abrogat o lege emblematică din 2003, conform dorinței guvernului condus de conservatorul flamand Bart De Wever, relatează dpa și AFP.
Concret, noul text elimină orice referire la abandonarea energiei nucleare prevăzută până în 2025, precum și la interdicția impusă Belgiei de a construi noi capacități de producție nucleară, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În 2003, Belgia a adoptat o lege pentru eliminarea treptată a energiei nucleare. Legea prevedea ca centralele nucleare să fie închise până cel târziu în 2025, interzicând totodată construirea de noi reactoare, însă dezbaterile politice și îngrijorările legate de securitatea energetică în urma invaziei Rusiei în Ucraina au condus la întârzieri.
Noul text oferă posibilitatea prelungirii duratei de viață a altor reactoare, dincolo de cele două a căror funcționare a fost deja prelungită cu zece ani – până în 2035 – în urma unui acord din 2023 între statul belgian și operatorul parcului nuclear, grupul francez Engie.
Proiectul de lege privind „diverse prevederi referitoare la energia nucleară” a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare de 102 voturi pentru, 8 împotrivă și 31 de abțineri.
„Parlamentul federal tocmai a întors pagina a două decenii de blocaje și ezitări pentru a deschide calea către un model energetic realist și rezistent”, a declarat ministrul belgian al energiei, Mathieu Bihet, care a apărat proiectul.
Acest liberal a dat asigurări că Belgia intenționează „să relanseze un sector inovator”, capabil să consolideze independența energetică a țării și eforturile de renunțare la cărbune.
Guvernul de dreapta al premierului Bart De Wever intenționează, de asemenea, să construiască noi reactoare nucleare, notează dpa.