Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, și-a majorat în primul trimestru al acestuia an cu 60% pierderile comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Pierderea netă a companiei s-a situat la 37,3 milioane de dolari, fiind cu 13,5 milioane dolari peste cea din primul trimestru al anului precedent.
Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 21% comparativ cu T1 2024, pe fondul unor creșteri semnificative ale principalilor indicatori operaționali, de la materia primă procesată (creștere de 42%), la producția de carburanți (creștere de peste 35%).
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Profitul operațional (EBITDA) înainte de aplicarea impozitelor, dobânzilor și amortizărilor, s-a situat la 22,8 milioane de dolari, în scădere cu circa 30% față de nivelul consemnat în T1 2024.
Segmentul de rafinare a consemnat o cifră de afaceri brută de 1,1 miliarde de dolari, un profit operațional (EBITDA) de 17,1 milioane de dolari și un rezultat net negativ de 34,5 milioane de dolari.
În primul trimestru al anului, rafinăria Petromidia a procesat 1,34 milioane de tone de materii prime, preponderent țiței de origine Kazahstan (KEBCO și CPC). Creșterea de 42% a volumului de materii prime, comparativ cu T1 2024, a generat o producție în creștere atât la benzine (413 mii de tone, creștere de 51%), cât și la motorine (663 de mii de tone, creștere de 31%).
În ceea ce privește rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum și hexan), procesarea totală de materie primă a fost de 75 de mii de tone în trimestrul I 2025, în creștere cu circa 23% față de perioada similară a anului trecut.

Segmentul de petrochimie a raportat la rândul său o pierdere de 9,2 milioane dolari, la jumătatea celei de peste 19 milioane dolari din aceeași perioadă a anului trecut.
În trimestrul I 2025, producția totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 15 mii tone, nivel asemănător celui înregistrat în trimestrul I 2024.
Segmentul de distribuție este singurul cu profit al grupului, de 4,4 milioane dolari, cu 8,3% sub cel din primul trimestru al anului trecut, de 4,8 milioane dolari.
Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a consemnat peste 751 de milioane de dolari, în primul trimestru al anului, valoare în ușoară scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cotațiile internaționale aferente produselor petroliere au consemnat în T1 o scădere de 14% la benzină și 15% la motorină. Acești factori nu au permis o creștere a indicatorilor financiari, în ciuda volumelor de vânzări stabile realizate intern și regional în sectorul de retail și în creștere în sectorul en-gros (5%) – evoluție susținută inclusiv de licitațiile câștigate de Rompetrol Downstream, în special în segmentul de transport public (Iași, Ploiești).
Strategia proactivă adoptată la nivelului Grupului a anulat, în mare parte, efectul cotațiilor, creșteri semnificative fiind înregistrate la vânzările de pe piața internă pentru benzine și motorine (7%), a vânzărilor de combustibil de aviație (81%), cât și în ceea ce privește vânzările de GPL (29%).
La finalul lui martie 2025, rețeaua de distribuție operată de Rompetrol Downstream cuprindea 1.181 de puncte de comercializare, incluzând stațiile proprii, stațiile partener și stațiile mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.
Rompetrol Rafinare și-a majorat considerabil contribuția la bugetul de stat în primul trimestru al anului, de la 316 milioane de dolari în T1 2024, la 372 de milioane de dolari în T1 2025.

Grupul Rompetrol a înregistrat în 2024 pierderi de 78,4 milioane dolari, de 4 ori mai reduse comparativ cu anul precedent, când a raportat pierderi de 240 milioane dolari.
Rompetrol a revenit pe pierdere în 2023, cu un minus de 240 milioane dolari, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022. Compania anunța atunci că, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.
Rompetrol Rafinare este listată pe BVB (RRC) și, la ultimul preț de 0,0628 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 1,67 miliarde lei.