Producția de hidrocarburi a celui mai important producător de petrol și gaze din România a scăzut în cel de-al doilea trimestru cu 7,2%, din care cea de gaze cu 6,4%. Chiar dacă vânzările totale de gaze s-au micșorat de la 50 la 47 mii bep/zi, cele către terți au crescut de la 6,53 TWh în același trimestru al anului trecut la 8 TWh.
OMV Petrom a extras în cel de-al doilea trimestru al anului 102,2 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), din care 53,8 mii bep/zi gaze și 48,4 mii bep/zi țiței, în scădere cu 6,4%, respectiv 4,9%, față de producția din trimestrul al doilea al anului trecut, respectiv cea din primul trimestru al acestui an.
Producția de gaze s-a situat cu puțin peste 6,3% sub cea din primul trimestru al anului.

Vânzările de gaze către terți, de 8 TWh, au înregistrat însă o creștere de peste 20% comparativ cu cele din cel de-al doilea trimestru al anului trecut.

Producția de electricitate a fost una redusă, de doar 0,61 TWh, de peste 2 ori sub media trimestrială a ultimelor 3 trimestre.
Marja de rafinare a Petrobrazi a fost de 10,27 dolari/baril, peste cea din trimestrele precedente.

Ca urmarea a faptului că este mare producător de hidrocarburi, România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda.