GRAFICE România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi

GRAFICE România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2024

România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda (membră a Zonei Economice Europene, însă nu a UE), reiese dintr-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important Recent, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregătește să adere, a recomandat statului român să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din rațiuni climatice.

Asta în pofida faptului că, potrivit AEI, dependența de importurile în energie ale UE nu au suferit modificări importante în ultimii ani, Europa rămânând puternic dependentă de importurile de energie chiar și după criza energetică.

Prima lege care reglementează inteligența artificială a fost adoptată de Parlamentul European CITEȘTE ȘI Prima lege care reglementează inteligența artificială a fost adoptată de Parlamentul European

Analiza datelor Eurostat demonstrează că măsurile luate în ultima perioadă nu au modificat semnificativ nivelul de securitate energetică al Europei, înlocuindu-se dependența de Rusia cu dependența de alte țări.

AEI susține că deși dependența de importurile de energie din Rusia a scăzut de 3 ori, nu a fost eliminată total.

GRAFICE România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi

În ceea ce privește dependența de importurile de gaze, aceasta a crescut în ultimii ani, chiar dacă a scăzut dependența de importurile de gaze provenite din Rusia de trei ori.

LEGE Examenul teoretic pentru permisul de conducere poate fi dat oriunde în țară CITEȘTE ȘI LEGE Examenul teoretic pentru permisul de conducere poate fi dat oriunde în țară

Analizând dependența de importurile de gaze în ultimii 5 ani în funcție de canalele de transport arată că au scăzut puternic cantitățile de gaze importate prin conducte din Rusia (de 4 ori), dar au crescut de 3 ori importurile de gaze din Rusia prin insfrastructura europeană GNL și de două ori importurile de gaze prin infrastructura GNL din afara Rusiei. S-a majorat și cantitatea de gaze importată din afara Rusiei prin conducte.

Singura reducere a dependenței de importuri poate fi observată pe piața produselor petroliere, unde a scăzut dependența Europei de importuri cu aproximativ 8%, ca urmare a creșterii obligației de a introduce biocombustibili în combustibilii clasici, și a creșterii vânzărilor de mașini hibrid și electrice.

GRAFICE România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi

Acesta este sectorul cu cea mai mare reducere a dependenței față de un produs energetic din Rusia, practic dependența față de Rusia scăzând de 6 ori.

Dependența față de cărbunele important în UE a crescut în anii 2021 și 2022, odată cu repornirea unor centrale pe cărbune urmare a crizei gazelor și a revenit ulterior la nivelul din anul 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
dependenta
energie
ue
rusia
importuri