TABELE Poză de traseu angro producători-traderi-furnizori de energie. Câteva zeci de mii de MWh care vor fi livrați doar peste doi ani au ajuns deja la al treilea proprietar

Energie   
TABELE Poză de traseu angro producători-traderi-furnizori de energie. Câteva zeci de mii de MWh care vor fi livrați doar peste doi ani au ajuns deja la al treilea proprietar

O cantitate de câteva zeci de mii de MWh de energie electrică ce umează a fi produsă și livrată în rețeaua națională de transport din România abia peste 2 ani, în 2027, a ajuns deja la al treilea proprietar, prin tranzacții angro încheiate anul acesta, relevă date analizate de Profit.ro.

Pe 24 martie 2025, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător din țară, a vândut o cantitate de 43.800 MWh de energie în bandă, la putere constantă de 5 MW pe interval de decontare, cu livrare pe parcursul întregului an 2027. Ca reper, cantitatea este suficientă pentru alimentarea a circa 14.000 - 15.000 de apartamente medii de bloc timp de 1 an.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Alin Burcea vinde agenția de turism Paralela 45 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Alin Burcea vinde agenția de turism Paralela 45
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Concurența la cumpărare pe platforma de contracte bilaterale (PCCB-LE Flex) a bursei de profil OPCOM a fost mare, cu cinci jucători mari care au înaintat oferte de preț cifrate între 510 și 524 lei/MWh.

Câștigător a fost traderul Energy Distribution Services (EDS) al fraților Mirea, licitația închizându-se la cotația de 520 lei/MWh.

VIDEO Percheziții într-un caz privind delapidarea unor cantități importante de îngrășăminte și pesticide de la o societate comercială. Prejudiciu de peste șapte milioane de lei CITEȘTE ȘI VIDEO Percheziții într-un caz privind delapidarea unor cantități importante de îngrășăminte și pesticide de la o societate comercială. Prejudiciu de peste șapte milioane de lei

După mai puțin de 2 luni, respectiv săptămâna trecută, cei de la EDS au scos la vânzare o cantitate identică și cu aceleași specificații, inclusiv intervalul de livrare, între 1 ianuarie și 31 decembrie 2027.

Au atras un singur cumpărător interesat, cu care au și încheiat tranzacția, la prețul de 528,55 lei/MWh, cu circa 1,6% mai mare decât cel de achiziție de la Hidroelectrica.

Cumpărătorul, Veolia Servicii Integrate, este activ atât pe piața angro, cât și pe cea de furnizare către clienți finali.

Salariile din România au crescut spectaculos după aderarea la UE. De ce unii nu simt încă în buzunar. Țara din UE cu cel mai mare indice al inegalității CITEȘTE ȘI Salariile din România au crescut spectaculos după aderarea la UE. De ce unii nu simt încă în buzunar. Țara din UE cu cel mai mare indice al inegalității

Astfel, poate atât să le vândă acestora, peste 2 ani, energia cumpărată acum, fie să o tranzacționeze mai departe pe piețele angro.

FOTO Modernizarea canalelor Dunăre Marea Neagră și Poarta Albă - Midia-Năvodari mai așteaptă. Estimată la peste 1,2 miliarde de lei, licitația a fost anulată CITEȘTE ȘI FOTO Modernizarea canalelor Dunăre Marea Neagră și Poarta Albă - Midia-Năvodari mai așteaptă. Estimată la peste 1,2 miliarde de lei, licitația a fost anulată

Prețul este inferior celui mediu ponderat al tranzacțiilor bilaterale derulate luna trecută, potrivit celor mai recente date disponibile, de 538,22 lei/MWh.

Anul trecut, energia livrată prin tranzacții perfectate pe platforma PCCB-LE Flex de la OPCOM a avut o cotație medie ponderată de 472,09 lei/MWh, cu peste 40% mai mică decât în 2023 (787,15 lei/MWh). A scăzut semnificativ și cantitatea tranzacționată, cu peste 36%, de la peste 12 milioane MWh la circa 7,6 milioane MWh.

Cei mai mulți dinte furnizorii de energie au oferte pentru consumatorii casnici, pentru perioada de după 30 iunie 2025, când ia sfârșit actuala schemă de plafonare, care prevăd un preț al energiei-marfă de peste 0,8 lei/kWh (800 lei/MWh). Cu tot cu tarife de rețea, certificate verzi, taxă de cogenerare, contribuție CfD, acciză și TVA, prețurile finale din oferte sar de 1,5 lei/MWh.

FOTO România a semnat pentru primul tronson de autostradă construit de ucraineni CITEȘTE ȘI FOTO România a semnat pentru primul tronson de autostradă construit de ucraineni

După cum a relatat Profit.ro, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să le impună companiilor care cumpără energie electrică angro la termen pe piețele de profil din România să garanteze îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractele de achiziție prin plata către vânzători a unui avans de 30% din valoarea tranzacțiilor încheiate, inclusiv pentru prevenirea ″speculațiilor″. Astfel, instituția are în vedere introducerea obligativității unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioadă de livrare de cel puțin 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună.

În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia″, spune ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț energie
scumpire energie
liberalizare preț energie
eliminare plafonare preț energie