Ministerul Energiei solicită sute de milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară al Guvernului pentru acoperirea sumei prevăzute anul acesta drept ajutor de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului, operatorul minelor de huilă necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan și al termocentralei Paroșeni, bani care nu au fost prinși în bugetul de stat pe 2025 pentru că ordonanța de urgență de aprobare a ajutorului de stat a fost adoptată când Legea bugetului era deja în vigoare.
Suma cerută de Ministerul Energiei este de 420,7 milioane lei și este destinată susținerii cheltuielilor aferente punerii în siguranța a lucrărilor din subteran, reabilitării fostelor exploatări miniere, recultivarea solurilor la cele 4 mine și plăților compensatorii datorate salariaților disponibilizați, relevă date analizate de Profit.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
OUG nr. 13/2025 privind ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului prevede pentru anul acesta acordarea unui grant de 606,782 milioane lei, care să acopere costuri cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă în sumă de 7,821 milioane lei, costuri cu reconversia profesională de 208.000 lei, costuri pentru lucrări privind siguranța activității în subteran în sumă de 514,021 milioane lei, costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere în sumă de 46,905 milioane lei și costuri de recultivare a solurilor de suprafață în sumă de 37,827 milioane lei.
Numai că, în Legea bugetului de stat pe 2025, alocarea pentru ajutoare de stat destinate întreprinderilor în dificultate se cifrează la numai 465,191 milioane lei, din care peste 279 milioane lei sunt pentru subvenționarea achizițiilor obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) ale Complexului Energetic Oltenia. Rămân, astfel, numai 186,07 milioane lei, insuficienți pentru nevoile din Valea Jiului.

Restul de 420,7 milioane lei, până la totalul de 606,782 milioane lei, au fost solicitați de către Ministerul Energiei din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Executivului. Hotărârea de aprobare a solicitării se va afla, cel mai probabil, pe agenda ședinței de Guvern de săptămâna aceasta.
″Această suplimentare va permite desfășurarea lucrărilor privind siguranță activității în subteran, efectuarea plăților compensatorii, acoperirea costurilor cu reconversia profesională și a celor privind recultivarea solurilor de suprafață, în conformitate cu Planul de închidere a exploatărilor miniere, în perioada 2025-31 decembrie 2032. Prin suplimentarea bugetului Ministerului Energiei pe anul 2025, cu suma solicitată se poate evita riscul întârzierii lucrarilor astfel cum sunt planificate prin Planul de închidere și menținerea siguranței din subteran, a siguranței zăcămintelor, a lucrătorilor, a zonelor învecinate și a protecției mediului″, se arată într-un document al ministerului.

Bugetul rectificat de venituri și cheltuieli pe 2024 al Complexului Energetic Valea Jiului, aprobat în octombrie anul trecut, prevede pierderi de circa 55,8 milioane lei, cu venituri de 710,6 milioane lei și cheltuieli de 766,4 milioane lei. Efectivul de personal prognozat pentru finalul lui 2024 era de aproape 2.400 de persoane.
În martie anul acesta, conducerea companiei de stat a hotărât eliminarea unei treimi din totalul funcțiilor de conducere, precum și reducerea cu 20% a cheltuielilor.