ULTIMA ORĂ Căldura și apa caldă a Bucureștiului post-Nicușor Dan: Termoenergetica este executată silit

Energie   
ULTIMA ORĂ Căldura și apa caldă a Bucureștiului post-Nicușor Dan: Termoenergetica este executată silit

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică al Capitalei, a demarat executarea silită a Companiei Municipale Termoenergetica din portofoliul autorității locale din București, operatorul sistemului centralizat de încălzire a bucureștenilor, pentru a o obliga să îi constituie o garanție de peste 77 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității medii lunare de energie termică livrată Termoenergetica de către ELCEN, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La nivelul lunii februarie, datoria Termoenergetica față de ELCEN se ridica la 1,4 miliarde lei, potrivit lui Sebastian Burduja, șeful Ministerului Energiei, care controlează producătorul de agent termic. Burduja și fostul primar general al Bucureștiului, Nicușor Dan, devenit între timp președintele României, s-au contrat de mai multe ori public pe această temă, ei fiind și adversari la alegerile locale de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Trump s-a răzgândit și atacă virulent Uniunea Europeană: A fost creată pentru a profita de SUA. Cu ce tarife amenință CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trump s-a răzgândit și atacă virulent Uniunea Europeană: A fost creată pentru a profita de SUA. Cu ce tarife amenință
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Creanța ELCEN are drept principală cauză restanțele Primăriei Capitalei la subvențiile datorate Termoenergetica pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale energiei termice cumpărate de la ELCEN și prețul final de furnizare redus perceput bucureștenilor, precum și a pierderilor din rețele.

Dat fiind că problema datoriilor este veche, datând de pe vremea ″strămoașei″ falimentare RADET, ELCEN cere de mai demult constituirea unei garanții financiare de către Termoenergetica în cadrul contractul de livrare de agent termic dintre cele 2 companii.

În urmă cu 4 ani, în 2021, cei de la ELCEN au formulat solicitarea în justiție. Ei au câștigat definitiv procesul în ianuarie anul acesta, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a obligat Termoenergetica să constituie o garanție de 77.348.773 lei, reprezentând contravaloarea cantității medii lunare de energie termică livrată Termoenergetica de către ELCEN.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, ELCEN a cerut executarea silită a Termoenergetica, încuviințată deja de instanță. Pe 29 aprilie, Termoenergetica a primit înștiințare de executare silită, prin care a fost somată să constituie garanția de 77,3 milioane lei în zece zile calendaristice, conform datelor Profit.ro.

Trump amenință Apple cu tarife de 25% dacă telefoanele iPhone nu sunt fabricate în SUA CITEȘTE ȘI Trump amenință Apple cu tarife de 25% dacă telefoanele iPhone nu sunt fabricate în SUA

Termoenergetica (CMTEB) a contestat executarea silită tot la judecătorie, solicitând separat și suspendarea provizorie a executării, până la soluționarea procesului principal, potrivit documentelor din dosar, analizate de Profit.ro.

″(...) în contextul financiar actual, CMTEB nu dispune de lichiditățile necesare pentru a constitui această garanție, într-un termen atât de scurt. A arătat că prestează un serviciu public de interes general, în baza unui tarif reglementat de ANRE, (...), iar acest tarif nu poate fi ajustat unilateral de către operator și este stabilit periodic prin decizie ANRE. Prin urmare, veniturile nu pot fi mărite sau ajustate în funcție de necesitățile financiare neprevăzute, cum este cazul obligației de a constitui o garanție în valoare de 77.348.773 lei.

Componentele principale ale veniturilor CMTEB sunt: încasările de la populație și consumatori noncasnici, alocate în proporții stabilite prin contul escrow: 70,54% sunt virate automat către furnizorul de energie termică ELCEN; 21,84% revine CMTEB, din care acoperă salarii, mentenanță și costuri operaționale esențiale, precum și compensațiile bugetare de la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul București, sume care sunt alocate lunar cu destinație specială și care nu pot fi redirecționate legal pentru plata unei executări silite fără a genera un blocaj în alimentarea cu energie termică″, a arătat CMTEB în instanță.

OFICIAL Nouă obligație pentru șoferi la reducerea perioadei de suspendare a permisului auto CITEȘTE ȘI OFICIAL Nouă obligație pentru șoferi la reducerea perioadei de suspendare a permisului auto

Compania Municipală a mai spus că fluxurile sale financiare sunt deja angajate, iar veniturile sunt afectate de obligațiile zilnice și lunare asumate prin contractele cu furnizorii de energie termică, contractele de întreținere și reparații ale rețelei, cheltuieli salariale ale personalului tehnic și cheltuielile de operare continuă a rețelelor de termoficare.

″Prin urmare, orice tentativă de indisponibilizare silită a fondurilor prin poprirea conturilor sau executare silită a sumelor din conturile operaționale afectează direct capacitatea companiei de a furniza energie termică populației și instituțiilor publice din București. Această structură financiară face imposibilă onorarea unei obligații financiare suplimentare de o asemenea amploare în termenul de 10 zile impus de executorul judecătoresc. (...)

Executarea silită poate conduce la oprirea unui serviciu public esențial, deoarece CMTEB are calitatea de operator regional al serviciului public de alimentare cu energie termică, (...) singurul furnizor de agent termic pentru Municipiul București, deservind peste 1,2 milioane de locuitori, precum și instituții vitale de interes public. Blocarea conturilor CMTEB ar conduce la oprirea livrării agentului termic și a apei calde către populație, imposibilitatea de a achita salariile angajaților, neplata furnizorilor de gaze naturale, apă, electricitate, servicii tehnice, perturbarea gravă a funcționalității unităților medicale și de învățământ din Capitală. (...)

(...) în lipsa unei alocări speciale bugetare de la bugetul Municipiului București, suma nu poate fi mobilizată. (...) în lipsa suspendării provizorii a executării silite efectele acestei încălcări se vor produce începând cu data de 10.05.2025, dată la care creditoarea este în drept să desfășoare executarea silită inclusiv prin poprire, ceea ce va conduce la blocarea fluxurilor financiare ale CMTEB, va face imposibilă plata salariilor și va pune în pericol continuitatea serviciului public de termoficare″, a avertizat Termoenergetica.

Disney amână următoarele două filme Marvel din seria Avengers CITEȘTE ȘI Disney amână următoarele două filme Marvel din seria Avengers

Aceasta a mai susținut că executarea anticipată contravine dispozițiilor OG nr. 22/2002, care instituie un termen de grație de 6 luni, în timp ce somația primită de la ELCEN impune plata în 10 zile.

Pe 13 mai, instanța a dispus suspendarea provizorie a executării silite, până la soluționarea dosarului de contestare a executării, în care nu a fost încă stabilit un prim termen de judecată.

Termoenergetica a suferit pierderi de peste 74 milioane lei în primele 6 luni ale anului 2024, potrivit celor mai recente date publice disponibile, după cele de aproape 188 milioane lei de pe parcursul întregului an precedent, 2023.

Planul autorităților, adoptat prin Memorandum de Guvern în ianuarie anul trecut, este ca ELCEN și Termoenergetica să fuzioneze, însă în documentul menționat se precizează că fuziunea se va realiza cu condiția ca, la data acesteia, toate datoriile Termoenergetica față de ELCEN să fie plătite. Cel mai probabil, viitoarea companie ce va rezulta din fuziunea ELCEN-Termoenergetica va avea drept acționar majoritar Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
sebastian burduja
termoenergetica datorie elcen
primăria capitalei subvenții termoficare
căldură apă caldă bucurești
gigacalorie bucurești