Nou scandal în SUA - Trump iartă Boeing pentru accidentele fatale din 2018 și 2019

Auto/Transporturi   
Nou scandal în SUA - Trump iartă Boeing pentru accidentele fatale din 2018 și 2019

Guvernul Trump și Boeing au ajuns la o înțelegere prin care să renunțe la urmăririle penale ale constructorului de avioane.

Soluționarea vizează două accidente fatale ale aeronavei de tip Boeing 737 MAX în 2018 și 2019, potrivit unui document depus la dosar, conform AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PREMIERĂ Boc a lansat autobuzul fără șofer CITEȘTE ȘI VIDEO PREMIERĂ Boc a lansat autobuzul fără șofer
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Acest acord este o evoluție majoră în favoarea grupului cu baza la Arlington, în Virginia, care, în cazul în care un judecător va valida acordul, va scăpa de un proces care este prevăzut să înceapă la 23 iunie, arată news.ro.

În cadrul acestei tranzacții, Boeing recunoaște că a încercat ”să obstrucționeze și împiedice” activitatea Autorității americane de reglementare a Aviaței Civile (FAA).

Întreprinderea urmează să plătească 1,1 miliarde de dolari - inclusiv 444,5 milioane pentru a alimenta un fond de indemninzare a rudelor victimelor, creditat în virtutea unui prim acord încheiat în 2021.

VIDEO - BYD crește miza în Europa odată cu lansarea modelului low-cost Dolphin Surf CITEȘTE ȘI VIDEO - BYD crește miza în Europa odată cu lansarea modelului low-cost Dolphin Surf

Soldul constă într-o amendă în valoare de 244 de milioane de dolari și o anvelopă de 455 de milioane de dolari destinată unei consolidări a programelor interne de securitat, calitate și conformare ale societății originare din Seattle, în statul Washington.

Această procedură privește accidentele a două avioane de tip Boeing 737 MAX 8 - unul aparținând companiei Lion Air, în octombrie 2018, celălalt Ethiopian Arilines, în 2019.

Guvernul american acuza Boeing de faptul că nu a comunicat FAA aspecte tehnice ale software-ului de stabilizare a zborului avionului MCAS.

Defecțiuni ale MCAS și o lipsă de formare a piloților în acest program se află la originea celor două accidente aviatice.

FOTO Wizz Air anunță o etapă istorică CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air anunță o etapă istorică

La începutul lui 2024, după un icident în timpul zborului, în ianuarie, la bordul unui avionde tip Boeing 737 MAX 9, în nord-vestul Statelor Unite, autoritățile au denunțat acordul din 2021.

”PESTE 110 VICTIME”

Guvernul și Boeing s-au înțeles într-un nou document, care a fost respins la începutul lui decembrie de către judecătorul federal Reed O’Connor, asupra unor elemente de formă și nu de fond.

Magistratul a provocat o surpriză, în martie, și a stabilit o dată a procesului la sfârșitul lui iunie, exercitând astfel presiuni asupra părților, care au sfârșit prin a se pune de acord, potrivit documentului depus vineri.

Dezvăluire - Proprietarul Mega Image și Profi, discuții pentru cumpărarea Carrefour CITEȘTE ȘI Dezvăluire - Proprietarul Mega Image și Profi, discuții pentru cumpărarea Carrefour

În documentul depus vineri la dosar, Guvernul american anunță că s-a întâlnit, în prealabil, cu familii ale victimelor, cărora le-a spus ce intenții are.

În urma acestor întâlniri, rude și avocați ai ”peste 110 victime” au anunțat că s-au declarat în favoarea acestui acord sau unei soluții care să evite un proces ori să nu se opună acordului.

Însă alte familii nu au fost de acord și și-au exprimat vineri nemulțumirea.

”Sunt complet șocată de decizia Departamentului Justiției de a nu da Boeing în judecată, în pofida tuturor elemntelor pe care le-am produs, care arată josnicia și minciunile Boeing”, a declarat Catherine Berther, care și-a pierdut fiica, Camille, în accidentul Ethiopian Airlines.

Recent a fost relatat că familiile unora dintre cele 346 de persoane care și-au pierdut viața în cele două prăbușiri fatale ale unor aeronave Boeing 737 MAX intenționează să se opună unui acord preliminar între Boeing și Departamentul Justiției al SUA (DOJ), care ar permite companiei să evite un proces penal.

Cum elimini contactele inactive și menții o listă mereu relevantă pe WhatsApp CITEȘTE ȘI Cum elimini contactele inactive și menții o listă mereu relevantă pe WhatsApp

Avocatul Paul Cassell, care reprezintă familiile, a anunțat că acestea vor contesta orice acord de acest tip, pe care îl consideră insuficient pentru a trage Boeing la răspundere pentru ceea ce judecătorul federal Reed O’Connor a numit anterior ”cea mai letală crimă corporativă din istoria SUA”.

DOJ a precizat că nu a luat încă o decizie finală dacă va semna acordul sau va merge înainte cu procesul, iar aceasta va fi luată doar după finalizarea consultărilor cu familiile victimelor.

Acordul ar împiedica organizarea procesului programat pentru 23 iunie, în care Boeing este acuzată că a indus în eroare autoritățile de reglementare americane în legătură cu un sistem esențial de control al zborului la modelul 737 MAX, avionul său cel mai bine vândut. Înțelegerea ar permite companiei să evite o condamnare penală, ceea ce ar reprezenta o lovitură pentru familiile victimelor, care au cerut insistent trimiterea companiei în judecată.

”Acest nou acord este un regres față de vara trecută, când Boeing era pregătită să își recunoască vinovăția. În noua variantă, compania nu mai pledează vinovat,” a declarat Cassell.

Boeing a refuzat să comenteze.

În iulie 2023, Boeing a fost de acord să pledeze vinovată pentru conspirație la fraudă penală, ca urmare a prăbușirilor din Indonezia (2018) și Etiopia (2019), și să plătească o amendă de până la 487,2 milioane de dolari.

FOTO Noua companie aeriană românească, lansată de un discret antreprenor, se extinde. Zboruri charter de lux CITEȘTE ȘI FOTO Noua companie aeriană românească, lansată de un discret antreprenor, se extinde. Zboruri charter de lux

Potrivit DOJ, detaliile finale ale unui eventual acord de neurmărire penală nu au fost încă negociate oficial între părți. Vineri, autoritățile americane au informat familiile că Boeing ar urma să plătească suplimentar 444,5 milioane de dolari într-un fond destinat victimelor accidentelor, sumă care s-ar adăuga celor 500 de milioane deja plătite de companie în 2021. Fondurile ar urma să fie distribuite în mod egal între victimele celor două accidente.

Între timp, Boeing se află sub o supraveghere strictă din partea Administrației Federale a Aviației (FAA), în special după incidentul din ianuarie 2024, când un avion MAX 9, lipsit de patru șuruburi esențiale, a suferit o avarie gravă în zbor, pierzând un panou de ușă. În urma acestui incident, FAA a impus un plafon de producție de 38 de avioane pe lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing 737 max
avioane