Energocom SA, traderul de stat de la Chișinău, a semnat primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, care va deveni productiv din 2027.
Acesta este cel de-al doilea contract de export al gazelor din Neptun Deep care a devenit public, după acordul OMV Petrom-Uniper.
Cantitatea de gaze autohtone care ar urma să fie exportată în Germania începând cu 2027, potrivit acordului OMV Petrom-Uniper, este de 15 TWh și va reprezenta un procent de 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și de 4,4% din producția perimetrului Neptun Deep din aceeași perioadă de 5 ani.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Surse din piață au precizat pentru Profit.ro că volumul de gaze care urmează a fi livrat de OMV Petrom Republicii Moldova conform contractului semnat cu Energocom va fi una destul de redusă, neacoperind în niciun caz consumul anual al statului vecin, care este de peste 10 ori mai redus ca cel din România. Petrom va începe livrările încă din primul an de producție al Neptun Deep, din 2027.
Ulterior, ministrul energiei de la Chișinău a precizat că volumul acoperă o pătrime din consumul de gaze al Republicii Moldova. Cum în 2024, acesta a fost de aproximativ 800 milioane mc, rezultă că OMV Petrom va furniza anual, în perioada 2027-2030, aproximativ 200 milioane mc, reprezentând aproximativ 2,5% din producția anuală estimată a zăcământului, de 8 miliarde mc.
"Prețul este un aspect confidențial, dar urmărește indexul pieței și conține un discount", a adăugat ministrul Energiei de la Chișinău, Dorin Junghietu.
De ce este important România a devenit deja de anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, depășind Olanda, iar începând din 2027, data la care va începe extragerea de gaze din Neptun Deep, va fi de departe cel mai important jucător de pe această piață din UE.
Mai este interesant Astfel de contracte vor deveni o regulă și nu o excepție, precum în prezent, începând cu 2027 producția autohtonă urmând a depăși cu aproximativ 30 TWh/an (sau aproximativ 28%) consumul intern. Cu alte cuvinte, companiile autohtone - nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz - vor fi nevoite să exporte gazul produs suplimentar, acesta neputând fi consumat intern.

Energocom SA va achiziționa gaze naturale provenite din Neptun Deep. Acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră și primul proiect offshore de mare adâncime din România.
Neptun Deep are rezerve estimate de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu o producție anuală estimată la 8 miliarde mc.
Livrările vor fi efectuate la punctul virtual de tranzacționare (VTP) din România, asigurând un flux constant de gaze naturale pentru Republica Moldova.
“După ce Rusia a redus livrările de gaze către Republica Moldova, în 2021, Energocom a demonstrat că poate aduce gaze naturale lichefiate chiar de peste ocean, iar acum securizează livrările din cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră ce urmează să înceapă extracția într-un viitor apropiat. Prin contractul acesta pe termen lung, vom contribui la diversificarea surselor de aprovizionare și, astfel, la securitatea energetică a țării”, a declarat ministrul Energiei de la Chișinău, Dorin Junghietu.

În 2024, Energocom a acoperit 83,72% din volumul total de gaze consumate în Republica Moldova.
România va deveni exportator net de gaz în pofida majorării actualului consum, care în 2023 s-a situat la 102 TWh, într-un ritm estimat de operatorul de sistem Transgaz la 0,9% pe an în perioada 2025-2027.
Producția, în schimb va exploda, odată cu Neptun Deep, ajungând de la 85 TWh în 2024 la un maxim de 141 TWh în 2028.
Cum, după 2024, companiile din România vor fi nevoite să exporte anual 30 TWh de gaze (diferența dintre producția internă, în medie de aproximativ 135 TWh/an, și consumul intern. în medie de aproximativ 105 TWh/an) rezultă că acest contract acoperă doar aproximativ 10% din necesarul de export pentru perioada 2027-2031.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.