Livrările Gazprom către Europa prin singurul gazoduct încă funcțional, TurkStream, prin care intră gaze inclusiv în România, au scăzut în aprilie cu 7,3% față de luna precedentă, până la 41,7 milioane de metri cubi pe zi, însă au crescut cu 1,2% față de aceeași lună a anului trecut, când au fost transportate 41,2 milioane mc/zi, conform analizei Profit.ro.
De ce este important În pofida faptului că anul trecut a devenit cel mai mare producător de gaze din UE, România va fi, până la declanșarea producției în Neptun Deep în 2027, dependentă de importul de gaze pe perioada iernii pentru acoperirea consumului intern. În intervale de timp mai mari și friguroase, producția internă curentă și capacitatea limitată tehnic de extragere din depozite nu pot acoperi integral consumul curent, așa cum s-a întâmplat și în această iarnă.
Mai este interesant România importă de obicei gaze pe perioadă iernii via Bulgaria (unde intră majoritar gaz rusesc, dar și din Azerbaidan și gaz natural lichefiat - GNL - din Grecia) sau Ungaria. Gazul azer este antamat aproape 100% de statele sudice, în special Italia. Iar Ungaria își umple depozitele uriașe (cu o capacitate de 66 TWh, de 2 ori mai ridicată de cea autohtonă) cu gaz rusesc provenint din TurkStream. Cum UE intenționează să interzică importurile de gaze rusești de la finele lui 2027, regiunea va deveni dependentă de majorarea producției din România, în special din Neptun Deep, și va trebui să identifice surse alternative de import.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
După sistarea livrărilor prin conductele de gaze Yamal și Nord Stream și închiderea rutei de transport al gazelor rusești prin Ucraina începând cu ianuarie anul acesta, Gazprom a rămas cu o singură rută de transport către Europa, via Turcia, prin gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an.

Comparativ, viitoarea producție anuală a Neptun Deep este estimată la aproximativ 8 miliarde mc, reprezentând aproape jumătate din capacitatea totală de transport a TurkStream.
Datele provind de la asociația transportatorilor europeni, ENTSOG, gigantul rus Gazprom, care anterior publica bilunar datele privind exporturile, încetând să mai publice statistici de la începutul anului 2023.
Iarna mai lungă și mai friguroasă a făcut ca, de la începutul anului și până în prezent, exporturile totale ale Gazprom către Europa prin intermediul TurkStream să se majoreze cu aproape 13%, la 5,7 miliarde de metri cubi, față de 5,1 miliarde în perioada similară a anului trecut.
Cu toate acestea, volumul este aproape de două ori mai scăzut decât cel furnizat companiilor europene în primele 4 luni ale anului trecut, dacă sunt adăugate și cantitățile furnizate via Ucraina, care în acest an au dispărut complet.
În perioada ianuarie aprilie 2024, dacă este adăugat și tranzitul prin Ucraina, exporturile Gazprom către Europa s-au ridicat la 10,2 miliarde de metri cubi.
În perioada de vârf a exporturilor Gazprom, în perioada 2018-2019, livrările gigantului rus către Europa depășeau 175-180 de miliarde de metri cubi, reprezentând peste 80% din totalul exporturilor de gaze rusești.

Uniunea Europeană urmează să propună măsuri pentru a interzice importurile de gaze rusești de la finele lui 2027, pe măsură ce blocul comunitar face pași spre ruperea legăturilor cu o țară care odată era cel mai mare furnizor de energie al său.
UE a achiziționat energie rusească în valoare de 23 de miliarde de euro în 2024, mai mult decât a alocat pentru sprijinirea Ucrainei în acel an. Importurile din Rusia au fost responsabile pentru 19% din achizițiile totale de gaze ale blocului comunitar în 2024, după ce importurile de gaze lichefiate au atins un nivel record.
Însă acest calendar depinde de capacitatea blocului comunitar de a-și asigura livrările alternative de gaze lichefiate din SUA, Qatar, Canada și Africa. Achizițiile din SUA sunt discutate în cadrul discuțiilor comerciale cu administrația Trump.