Noodle Pack, unul dintre cele mai cunoscute branduri locale de street food, a cerut intrarea în insolvență, după cum a anunțat Profit.ro, ca soluție de salvare a afacerii, în contextul unui mediu economic dificil și al unui istoric financiar afectat sever de pandemie. Decizia, spune Daniel Tișea, co-fondatorul companiei, a venit ca o ultimă soluție pentru a putea reorganiza activitatea și pentru a da un restart business-ului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„A fost o decizie în urma unor datorii pe care le avem și la ANAF din pandemie, eșalonate, plus părțile curente, și decizia a fost să reorganizăm compania și să avem un T0.
În fața contextului economic, nu am reușit, fără restructurarea asta și fără instrumentul ăsta pus la dispoziție de stat, să putem să mergem mai departe”, spune Daniel Tișea, co-fondator Noodle Pack, pentru Profit.ro.

Tot pentru anul trecut, compania a raportat afaceri de 103,4 milioane lei (cu 4% în creștere față de 2023) și un profit net de 267.462 lei (de la o pierdere de 1,8 milioane lei în anul precedent), cu 431 de angajați.
Potrivit lui Daniel Tișea, compania a intrat în 2024 cu un bagaj greu moștenit din perioada pandemiei, iar situația economică actuală nu a permis o redresare sustenabilă. Singurul an bun a fost 2023, însă din 2024 contextul a devenit din nou ostil pentru afacere.
„Dacă contextul economic era unul mai bun pentru 2025 și nu începea așa de prost și a ținut-o prost, din păcate, până în prezent, probabil că stăteau altfel lucrurile.
Dar, cu bagajul din spate din pandemie, cu pierderi mari în pandemie, nu am avut decât un 2023 bun. După am început să simțim criza economică de care se tot vorbea. Deci era singura opțiune pentru noi ca să putem să reorganizăm, să avem un T0 și să putem duce brandul mai departe. Și chiar în viitor, după ce ne reglăm, să putem dezvolta business-ul.”

Compania lucrează acum la planul de reorganizare, în colaborare cu administratorul judiciar, și își propune să se restructureze intern, dar ia în calcul și atragerea unui partener strategic.
„Se ocupă administratorul judiciar. Suntem focusați pe toată acțiunea asta. Da, căutăm un partener strategic cu care să putem dezvolta mult mai sănătos.”
În ciuda dificultăților, fondatorii nu renunță la planurile pe termen lung și văd în această perioadă o oportunitate de resetare.
„Noi ne dorim să ducem compania, business-ul mai departe, brand-ul mai departe. E un brand puternic, e un nume în piață. E istoricul care ne-a afectat foarte tare.
Faptul că am construit de la zero un brand și a trebuit să investim foarte mult în a-l face cunoscut. Din păcate, am nimerit în etapa a doua de dezvoltare a business-ului, care a fost cea mai agresivă, într-un context politic, pandemic, total nepotrivit pentru noi. Pentru că de la pandemie încoace au venit tot felul de lucruri care au pus presiune și mai mare și mai mare. Și noi deja aveam un bagaj.”

Contextul economic actual e cu atât mai greu de traversat pentru un brand ca Noodle Pack, care oferă un produs nișat, într-o piață tot mai competitivă.
„Noi avem și un produs nișat. Dacă eram shaorma sau altcev,a aveam alte șanse, dar suntem un produs nișat și cinci ani de dificultăți de la pandemie încoace... Și nici nu s-a terminat și se poate să fie și mai rău. Și atunci, ca să salvăm business-ul și să creștem sănătos, cea mai bună variantă era restructurarea. Și probabil un investitor, dacă o să-l găsim.
Dar planul nu e făcut cu un investitor. Deci în planul ăsta este să putem să mergem mai departe.”
Extinderea rețelei de restaurante este pusă în așteptare, dar activitatea comercială continuă, cu produse noi, prezență la evenimente și campanii virale în social media.
Daniel Tișea anticipa încă de la finalul anului trecut că 2025 va aduce un context dificil pentru extindere și atragerea de parteneri locali. Într-un interviu acordat Profit.ro în decembrie 2024, acesta declara că, deși Noodle Pack viza deschiderea a 5-7 restaurante noi și chiar reintrarea pe piața din Budapesta în 2025, presiunile economice riscau să frâneze dezvoltarea companiei.
„E exclus anul ăsta să continuăm extinderea. Deci noi am lansat produse noi, am avut produs care a fost viral pe TikTok și încă e foarte confirmat. Am introdus acum un topping nou foarte bun, lansăm produse noi, suntem activi, am fost la Beach Please. Am avut o grămadă de clienți acolo, mii de clienți care au consumat produsele, deci nu stingem becul.”

Mesajul pentru consumatori este clar: business-ul merge mai departe.
„Noodle Pack nu stinge becul, că nu asta facem. Apreciem clienții, sunt milioane de clienți care consumă anual de la noi. Ei au forța și puterea să susțină brand-urile românești.”
Pandemia a afectat compania sever încă din primele luni. În 2019, Noodle Pack deschisese 14 restaurante și angajase aproape 200 de persoane, iar în 2020 a fost nevoită să le susțină fără venituri din vânzări.
„Pandemia a fost un minus foarte mare în compania noastră. A trebuit să închidem restaurante, am avut pierderi foarte mari. Noi am angajat în 2019 150-200 de oameni, pentru că am deschis 14 restaurante. La final de 2019, în 3 luni a fost lockdown. Noi am rămas cu toți angajații ăia fără să mai încasăm. Deci pierderile au fost extraordinar de mari.”

Ulterior, presiunea economică a crescut odată cu inflația, războiul din Ucraina și scăderea puterii de cumpărare.
„Pe lângă asta, am avut un an de vânzări, 2023, când s-a ridicat lockdown-ul, că toată lumea a consumat, după care a început cu războiul, cu creștere de prețuri la utilități, energie electrică, materii prime, taxe, creșteri de salarii, în timp ce puterea de cumpărare era tot mai mică, consumatorul fiind afectat direct.”
Concurența din industrie a crescut semnificativ, iar consumul local este limitat de lipsa turismului extern de masă, ceea ce afectează grav potențialul de creștere al pieței din România.
„Nu mai vorbesc de concurență, hai să ne uităm câtă concurență era în piață acum 4 ani, 5 ani și câtă e acum. Deci în contextul ăsta noi am fost și suntem virali și avem clienții care ne aleg și le apreciem lucrul ăsta și le mulțumim pentru lucrul ăsta, dar cu un context economic de așa natură. În plus, noi consumăm intern, noi nu avem turism. Noi avem aceeași populație din care toți consumăm. Economia se bazează pe un consum intern. Nu ne vin ca în Polonia 80 de milioane de turiști. În România sunt 2 milioane turiști anual. Contează enorm de mult.”
Pierderile adunate în acești ani ajung la milioane de euro, dar echipa fondatoare vrea să folosească insolvența ca un instrument de resetare și reconstrucție.
Noodle Pack este un brand românesc fondat pe conceptul de street food, cu un produs nișat: mâncare asiatică la caserolă, în principal pe bază de noodles, la care clientul își poate alege ingredientele – de la tipul de tăiței și carne până la sosuri și toppinguri.
Rețeaua Noodle Pack, fondată în urmă cu 10 ani de către antreprenorii Daniel Tișea și Samuel Hanuseac, are în prezent circa 40 de restaurante, dintre care unul în Viena.