Acțiunile europene scad pentru a treia zi

Acțiunile europene scad pentru a treia zi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 aug 2023

Acțiunile europene scad pentru a treia zi consecutivă joi, în timp ce obligațiunile globale și-au adâncit declinul, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea ratelor dobânzilor din SUA și de încetinirea economiei Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele regional Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,35% în jurul prânzului, cu scăderi pe toate bursele majore: -0,3% pentru referința FTSE 100 de la Londra, -0,2% pentru indicii DAX și CAC 40 de la Paris și -0,3% pentru FTSE MIB de la Milano.

Contractele futures pe acțiunile americane consemnau aprecieri modeste, semnalând o revenire după declinul din sesiunea precedentă. Indicii bursieri de pe Wall Street s-au depreciat cu până la 1,1% miercuri, în contextul în care minuta celei mai recente ședințe de politică monetară a Rezervei Federale a alimentat temerile că banca centrală va continua să majoreze ratele dobânzilor pentru a înăbuși inflația.

Bursa urmează traiectoria piețelor externe și pierde două treimi de procent CITEȘTE ȘI Bursa urmează traiectoria piețelor externe și pierde două treimi de procent

Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a crescut, joi, cu până la șase puncte de bază, la 4,31%, ajungând la aproximativ trei puncte de bază distanță de maximul din octombrie anul trecut, care a fost cel mai ridicat din 2007 încoace, scrie Bloomberg.

"Piețele iau din ce în ce mai în serios perspectiva unei noi majorări a dobânzii din partea Fed, contractele futures evaluând acum la 45% șansele unei noi majorări până la ședința din noiembrie", a comentat Jim Reid, analist la Deutsche Bank.

"Dar, pe lângă deciziile viitoare, este clar că investitorii se adaptează la faptul că ratele ar putea rămâne la un nivel mai ridicat pentru o perioadă de timp", a adăugat acesta.

Îngrijorările legate de economia Chinei și de povara periculoasă a datoriilor sale au persistat.

Problemele economice ale națiunii reprezintă acum "un vânt din față - nu doar pentru economia americană, ci și pentru economia globală", a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo. 

Între timp, acțiunile chinezești și-au redus pierderile înregistrate în prima parte a zilei, susținute de interesul investitorilor pentru titlurile din tehnologie.

Randamentul obligațiunilor pe 20 de ani ale Japoniei a crescut, după ce o licitație de titluri de stat a atras o cerere timidă din partea investitorilor. Yenul s-a tranzacționat în jurul minimelor din 2023 - aproape de nivelurile care au declanșat anterior intervenția autorităților.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
scaderi burse
dobanzi sua
economie china