S&P 500 și Nasdaq au atins noi maxime istorice.
Sunt impulsionate de creșterea acțiunilor din sectorul tehnologic, în special după rezultatele solide ale gigantului Alphabet, care deține Google, conform Reuters.
În schimb, indicele Dow Jones a fost tras în jos de scăderi importante ale acțiunilor IBM, UnitedHealth și Honeywell, arată news.ro.

La ora 11:33 a.m. ET, S&P 500 a crescut cu 15,92 puncte (+0,25%) până la 6.374,83, iar Nasdaq Composite a urcat cu 53,37 puncte (+0,25%) la 21.072,20.
Acțiunile Alphabet au crescut cu 1,9% după ce compania-mamă a Google și-a majorat prognoza de cheltuieli de capital pentru 2025 cu 10 miliarde de dolari, până la 85 de miliarde.
Investitorii au interpretat această mutare ca un semnal de încredere în investițiile în inteligență artificială, în ciuda incertitudinilor comerciale.
Și alte titluri mari din tehnologie au urmat trendul pozitiv: acțiunile Microsoft, Nvidia și Amazon au crescut cu până la 1,7%.
Pe de altă parte, Dow Jones a scăzut cu 0,33%, tras în jos de titlurile UnitedHealth (-3,7%), IBM (-8%) și Honeywell (-4,6%).

UnitedHealth a confirmat că cooperează cu o investigație a Departamentului de Justiție privind practicile sale în sistemul Medicare. IBM a dezamăgit investitorii cu vânzări slabe în segmentul software, iar Honeywell, deși a depășit estimările și și-a îmbunătățit prognoza anuală, nu a reușit să impresioneze piața.
Acțiunile Tesla au suferit o corecție severă, înregistrând o scădere de 9% după ce Elon Musk a avertizat că urmează ”câteva trimestre dificile”, din cauza reducerii stimulentelor pentru vehiculele electrice. Titlul Tesla a pierdut aproximativ 25% din valoare în 2025.
”Problemele Tesla au început înainte de implicarea politică a lui Musk. Cererea și livrările erau deja în scădere,” a comentat Thomas Hayes, președintele Great Hill Capital.
Pe frontul comercial, un purtător de cuvânt al UE a sugerat că un acord cu SUA este ”la îndemână”, posibil incluzând un tarif general de 15% pentru importurile din blocul comunitar. Între timp, Trump a încheiat un acord cu Japonia privind reducerea tarifelor la 15%, iar China și Coreea de Sud accelerează negocierile pentru a evita taxele americane.

Tarifele lui Trump încep să afecteze și alte sectoare. American Airlines a scăzut cu 9,2% după ce a prognozat pierderi mai mari în T3, din cauza cererii slabe pe piața internă. Potrivit analiștilor, actualul conflict comercial este cea mai mare amenințare pentru industria aeriană de la pandemia COVID-19.
Piețele au reacționat și la vizita surpriză a președintelui Trump la sediul Rezervei Federale, pe fondul criticilor repetate aduse președintelui Fed, Jerome Powell, pentru refuzul de a reduce dobânzile. Deși banca centrală este așteptată să mențină dobânda neschimbată săptămâna viitoare, investitorii estimează cu o probabilitate de 60,4% o reducere în luna septembrie (potrivit FedWatch – CME).
Ultimul raport al Departamentului Muncii a arătat că numărul cererilor săptămânale de șomaj a scăzut la 217.000, fiind sub așteptări, ceea ce confirmă reziliența pieței muncii.
Totodată, activitatea economică în SUA a accelerat în iulie, iar companiile au început să majoreze prețurile, alimentând așteptările privind o inflație mai rapidă, susținută de scumpirea importurilor.

Pe New York Stock Exchange, acțiunile în scădere le-au depășit pe cele în creștere într-un raport de 1,56 la 1, iar pe Nasdaq raportul a fost de 1,7 la 1.
S&P 500 a înregistrat 41 de maxime și 3 minime în 52 de săptămâni, iar Nasdaq a bifat 65 de noi maxime și 24 de minime.
Alphabet a publicat rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea al anului 2025. Compania a depășit așteptările în toate aspectele cheie ale raportului financiar, raportând venituri și profituri mai mari, precum și o dinamică puternică în segmentele cheie.
În ceea ce privește veniturile, compania a raportat o cifră de 96,43 miliarde de dolari, o creștere de 14% față de aceeași perioadă a anului trecut (YoY) și cu 3% peste previziunile consensuale. Acest rezultat este determinat în principal de performanța robustă a segmentului Google Services, care a depășit din nou așteptările și a crescut cu 12% YoY, arată xtb.com.

Google Search, în ciuda concurenței crescânde din partea modelelor de AI, continuă să genereze cea mai mare parte a veniturilor segmentului de publicitate, crescând la 54,19 miliarde de dolari (+12% YoY). Segmentul publicității YouTube a înregistrat, de asemenea, un rezultat puternic, crescând la 9,8 miliarde de dolari, o creștere de 13% YoY și depășind așteptările pieței cu 2%.
Segmentul cloud nu a dezamăgit nici el, generând venituri de 13,62 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 32% față de aceeași perioadă a anului trecut. Contrar așteptărilor, rata de creștere a segmentului nu numai că nu a scăzut de la un trimestru la altul (QoQ), ci a revenit la cel mai înalt nivel din trimestrul al treilea al anului 2024. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unui efect de bază în creștere și s-a tradus simultan în cele mai mari venituri ale segmentului din istoria companiei.

Compania a înregistrat, de asemenea, profitabilitate. Profitul operațional de 31,27 miliarde USD s-a tradus într-o marjă operațională de 32,4%, o valoare constantă față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2 puncte procentuale peste previziunile consensului.
Singura surpriză negativă din raportul Alphabet rămâne problema cheltuielilor de capital (Capex). Cheltuielile de capital prevăzute pentru întregul an fiscal sunt de 85 miliarde USD (o creștere față de 75 miliarde USD în raportul anterior). Nu numai că piața nu se aștepta la o creștere atât de semnificativă, dar a luat în calcul în primul rând o reducere a cheltuielilor prevăzute la 73 miliarde de dolari. Acest lucru, combinat cu cheltuielile mai mari din trimestrul al doilea, care s-au ridicat la 22,45 miliarde de dolari (+70% față de anul precedent), indică faptul că Alphabet va trebui să plătească din ce în ce mai mult pentru a-și continua lupta pentru dominarea pieței tehnologice de ultimă generație.