Capitala și zona București–Ilfov conduc în clasamentul despăgubirilor plătite pentru daunele produse de incendii și alte calamități bunurilor și proprietăților – locuințe, spații comerciale, sedii de firmă sau hale industriale, anunță Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Anul trecut, companiile de asigurări membre ale UNSAR au achitat în această regiune de dezvoltare peste 180 milioane lei, cu 60% mai mult față de 2023.
”Capitala și zona București–Ilfov conduc, din nou, clasamentul despăgubirilor plătite pentru daunele produse de incendii și alte calamități bunurilor și proprietăților – locuințe, spații comerciale, sedii de firmă sau hale industriale. Astfel, anul trecut, companiile de asigurări Membre ale UNSAR au achitat în această Regiune de dezvoltare peste 180 milioane lei, cu 60% mai mult față de 2023”,arată UNSAR, citând un raport KPMG.

În timp ce Bucureștiul rămâne în top, și alte regiuni ale țării încep să atragă atenția prin dinamica puternică a daunelor. În Regiunea Sud-Est, de exemplu, despăgubirile pentru bunuri și proprietăți s-au dublat în doar un an, ajungând la 58 milioane lei în 2024, scrie News.ro.
Pe locul al treilea în clasamentul celor mai dinamice creșteri ale despăgubirilor se află Regiunea Nord-Est, unde s-a înregistrat un avans de 44%, cu despăgubiri totale de 49 milioane lei. Concluzia: riscurile nu sunt statice, ele se extind, se intensifică și afectează din ce în ce mai multe locuințe și afaceri.
„Capitala concentrează un volum important de locuințe, trafic și activitate economică – și, implicit, de riscuri. Valoarea ridicată a despăgubirilor plătite reflectă nu doar nivelul expunerii, ci și rolul esențial al asigurărilor în reconstrucția vieții după un incident. Fiecare daună achitată înseamnă un nou început pentru o familie sau pentru o afacere”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general UNSAR.

Un aspect îmbucurător vine din creșterea numărului de polițe încheiate pentru protejarea bunurilor și a proprietăților – atât în mediul rezidențial, cât și în cel antreprenorial. Astfel, în 2024, la nivel național, s-a înregistrat o creștere de 21% față de anul anterior. Acest lucru reflectă o preocupare din ce în ce mai mare din partea românilor și a companiilor pentru a se proteja în fața evenimentelor neprevăzute – fie că este vorba de incendii, furtuni sau alte calamități naturale.
Totodată, în 2024, asigurătorii au achitat, în total, la nivel național peste 592 milioane lei doar pentru daune provocate de riscuri majore precum incendiile și fenomenele naturale – sume care au contribuit esențial la redresarea multor familii și afaceri după momente critice.
„Creșterea semnificativă a despăgubirilor în mai multe regiuni indică o realitate dură: indiferent de zonă, riscurile nu ne iartă. Doar prin protecția oferită de o poliță de asigurare, familiile și companiile pot face față pagubelor majore, fără a-și periclita viitorul”, a adăugat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăți în cadrul UNSAR.

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 6,5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.