Vicepremierul Anastasiu: Deficitul până la sfârșitul anului trebuie să fie sub 8%. Anul viitor trebuie să avem sub 6%

Taxe și Consultanță   
Vicepremierul Anastasiu: Deficitul până la sfârșitul anului trebuie să fie sub 8%. Anul viitor trebuie să avem sub 6%

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a afirmat că deficitul bugetar al României la finalul acestui an trebuie să fie sub 8%, iar în 2026 să coboare sub 6%.

Anterior, premierul Bolojan a arătat că România nu va putea atinge anul acesta ținta de deficit bugetar de 7% din PIB, asumată prin planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană (CE). Potrivit premierului, toate măsurile luate și anunțate și toate eforturile Guvernului sunt pentru a ajunge la un deficit "în jur de 8%" pentru acest an, urmând ca pentru anul următor să se revină la nivelul prevăzut în planul fiscal - acesta fiind de 6,4% pentru 2026.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Revoltă împotriva OMV - Un fost ministru român al energiei îi cere șefului OMV demisia din consiliul de Supraveghere al Petrom, acuzându-l de \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Revoltă împotriva OMV - Un fost ministru român al energiei îi cere șefului OMV demisia din consiliul de Supraveghere al Petrom, acuzându-l de "ilegalități" și comportament dictatorial. Stern va părăsi oricum anul viitor grupul austriac

Dragoș Anastasiu a precizat că s-a ajuns în această situație din cauza unui stat ineficient care a cheltuit mulți bani cu creșterile de salarii și de pensii și care a deschis multe șantiere pentru care nu există fondurile necesare pentru a fi duse la bun sfârșit. El a precizat că poți renunța la construirea unui stadion sau a unei săli de sport, mai degrabă decât la construcția unor spitale, școli sau autostrăzi.

Anastasiu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, ce deficit trebuie să aibă România până la sfârșitul anului, pentru a fi credibilă în ochii finanțatorilor.

”Ar fi trebuit să avem șapte și avem probabil un 7,8-7,9 sperăm. Trebuie să avem sub 8% și anul viitor trebuie să avem sub 6%. Ținta este 6% pentru că de-abia atunci intrăm în ce ne-am angajat acum patru ani. Anul următor, deci noi ne-am duce în 10% din PIB și la anul viitor trebuie să fim la 6%. Deci sunt 4% într-un an și jumătate, ceea ce este foarte greu, dar nu avem alternativă. După care mai coborâm câte un procent în fiecare an, până când ajungem la trei. Și la toate lucrurile astea România s-a angajat. Nu ieri, nu azi, nu de noi, acum trei ani”, a afirmat Dragoș Anastasiu.

DOCUMENT Nazare cere șefilor din Ministerul Finanțelor, în contextul protestelor, ca angajații să respecte programul de lucru, precum și operarea în pontaje doar a timpului lucrat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Nazare cere șefilor din Ministerul Finanțelor, în contextul protestelor, ca angajații să respecte programul de lucru, precum și operarea în pontaje doar a timpului lucrat

La remarca potrivit căreia principala cauză a acestui deficit a fost scrutinul prezidențial, vicepremierul a invocat ”cauze cronice”.

”Avem cauze cronice. un stat ineficient, care a tot cheltuit și a tot cheltuit și a tot cheltuit, și astea sunt de foarte mult timp, un stat ineficient. Acut s-au întâmplat următoarele lucruri: creștere mare, dorită, dar nesustenabilă de pensii, creștere mare, dorită, dar nesustenabilă de salarii în zona bugetară, anul trecut. Că din rațiuni electorale sau nu, nu știu să vă spun, și investiții dorite, necesare, 14.703 șantiere deschise pe care ni le dorim, dar pentru care nu avem suficient de mulți bani ca să știm 100% că le ducem repede la sfârșit, deci probabil că va trebui să mai diminuăm din tempo”, a transmis vicepremierul. 

În timp ce România încearcă să evite categoria junk, agențiile Fitch și S&P au îmbunătățit ratingul Bulgariei, în perspectiva aderării țării vecine la moneda euro CITEȘTE ȘI În timp ce România încearcă să evite categoria junk, agențiile Fitch și S&P au îmbunătățit ratingul Bulgariei, în perspectiva aderării țării vecine la moneda euro
La comentariul potrivit căruia nu putem construi zece stadioane în același timp, vicepremierul a replicat: ”Nu putem și câteodată nici nu-i necesar. Pentru că în momentul de față, ok, poți să renunți la un stadion, poți să renunți la o sală de sport, poți să renunți la multe alte chestiuni, dar mai degrabă nu am renunța la spitale, la școli și la autostrăzile de care avem nevoie, nu să ne plimbăm cu mașina pe acolo, ci pentru că ne aduc pe de o parte o bunăstare pe sănătate și pe educație, adică o îmbunătățire, și pe de altă parte ne aduc creșterea economică. Și din creșterea economică finanțăm înapoi pensii, salarii. Deci noi trebuie să avem creștere economică și asta va trebui să stimulăm”, a explicat Dragoș Anastasiu.
viewscnt
Afla mai multe despre
anastasiu
deficit bugetar
8%
final
an
6%
2026