BCR a pierdut un proces colectiv pe clauze abuzive la Înalta Curte de Casație și Justiție

BCR a pierdut un proces colectiv pe clauze abuzive la Înalta Curte de Casație și Justiție
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 oct 2015

Banca Comercială Română a pierdut un proces cu unul dintre grupurile de clienți reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că BCR a folosit o clauză abuzivă privind calculul dobânzii. Este prima decizie a instanței cu cel mai mare rang din România într-un litigiu colectiv cu BCR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Procesul de grup, în care sunt 200 de reclamanți, a început în 2010 și a mai trecut pe la ÎCCJ, care a trimis dosarul la rejudecare. Curtea de Apel București a respins pretențiile clienților, care aveau nevoie ca ÎCCJ să întoarcă decizia în recurs.

"Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează", a scris Piperea pe Facebook, după anunțul deciziei definitive a ÎCCJ. Avocatul are termen mâine într-un alt dosar colectiv împotriva BCR la Înalta Curte.

BCR utiliza, înainte de 2010, o dobândă variabilă internă pentru calculul dobânzii curente, la care se adăuga o marjă fixă de 1-2 puncte procentuale. Dobânda aproape că se dubla după primul an de creditare.

Clienții au solicitat instanței să declare abuzivă această clauză și să identifice referința variabilă cu Euribor, indicator al pieței financiare interbancare din zona euro, care are o valoarea apropiată de zero în prezent, la care să se adauge marja fixă inițială.

Băncile trebuie să scoată din contracte clauzele declarate abuzive de instanțe și să restituie sumele încasate în temeiul lor.

BCR a fost reprezentată de avocații de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Cea mai mare bancă din România, BCR s-a confruntat cu un val de procese începând cu 2010, după ce a modificat contractele de credit ale clienților cu ocazia implementării OUG 50 privind creditele pentru consumatori. Banca a calculat noi marje pentru clienți, mult mai ridicate decât cele fixe de la momentul semnării contractelor inițiale. Clienții cu credite în euro au ajuns să plătească marje de până la 10%, în condițiile în care în piață marjele erau sub 5%.

Oficialii băncii au anunțat, recent, că iau în considerare acționarea în judecată a avocaților "samsari de litgii" și au făcut referire la unele declarații ale lui Piperea. BCR susține că a câștigat 80% din procesele care au ajuns la nivelul Curților de apel și la ÎCCJ.

Instituția de credit, deținută de austriecii de la Erste, vrea să închidă litigiile cu clienții pe cale amiabilă, și a anunțat o ofertă de reducere a ratelor.

BCR mai are și patru litigii cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care vizează eliminarea mai multor clauze privind dobânzile și comisioanele din mai multe tipuri de contracte de credit. Dacă instanța va da dreptate ANPC, atunci banca va fi obligată să modifice toate contractele în derulare. În situația BCR mai sunt alte nouă bănci și o instituție de credit nebancară.

Reprezentanții BCR spun că se așteaptă ca motivarea instanței să arate că, de fapt, decizia nu le este potrivnică. Mai jos, poziția integrală a băncii:

"BCR are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor. Inclusiv clienții aflați în proces cu banca la instanțele superioare au putut închide litigiile pentru a beneficia de una dintre cele mai bune dobânzi de pe piață. Rămânem fermi în această strategie indiferent de atmosfera creată de avocații care promovează discordia în dauna parteneriatelor și a încrederii.

Nicio hotărâre a instanței nu poate lasă un contract de credit fără dobânda, ca atare ne așteptăm că detalierea hotărârii să nu facă altceva decât să consfințească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii și modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele Euribor sau Robor și respectând costurile de finanțare ale băncii.

Așteptăm redactarea hotărârii instanței, în această situație fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): <nulitatea absolută parțială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referință variabilă, precum și orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii>”

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
clauze abuzive