Împrumuturile statului au trecut pentru prima dată de pragul de 100 de miliarde de lei. În primele nouă luni, statul a luat peste 103 miliarde lei, iar până la final de an are ca țintă să ajungă la circa 138 miliarde lei

Împrumuturile statului au trecut pentru prima dată de pragul de 100 de miliarde de lei. În primele nouă luni, statul a luat peste 103 miliarde lei, iar până la final de an are ca țintă să ajungă la circa 138 miliarde lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 oct 2020

Împrumuturile Guvernului au ajuns la 103,5 miliarde lei în primele nouă luni ale anului, după ce statul a luat în septembrie 6,2 miliarde lei prin împrumuturi de pe piața internă. Pragul de 100 de miliarde de lei a fost depășit pentru prima dată, iar până la final de an, potrivit estimărrilor Ministerului Finanțelor, sumele atrase ar trebui să se ridice la 138,4 miliarde de lei, un nou record anual, în contextul în care precedentul maxim, cel de anul trecut, s-a situat la circa 91 miliarde de lei. Având în vedere că, dacă Guvernul reușește să își respecte ținta de deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru acest an, în ultimele 3 luni are de împrumutat circa 35 miliarde de lei, o sumă prea mare pentru piața internă, ar putea avea loc o nouă ieșire pe piețele externe, a patra de anul acesta. Fereastra de oportunitate pentru un împrumut extern este considerată între alegerile locale, abia încheiate, și evaluarea ratingului suveran de către Moody's pe 23 octombrie.

Toate cele trei mari agenții de evaluare financiară au programate evaluări ale ratingului suveran al României pe finalul acestui an. O retrogradare a calificativului, aflat pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, ar determina, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale României, deși fundamentele slabe ale finanțelor publice sunt cel puțin parțial încorporate de piață în dobânzile foarte mari pe care România le plătește ca să se împrumute, comparativ cu alte state din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Moody's are programtă evaluarea ratingului României pe 23 octombrie, Fitch pe 30 octombrie, iar S&P pe 4 decembrie. Toate trei au perspectivă negativă pentru calificativul de țară și au atras atenția că eventuale cheltuieli semnificative, precum majorarea pensiilor cu 40%, trebuie compensate prin creșterea veniturilor la bugetul statului.

La rectificarea bugetară din vară, deficitul (cash) a fost revizuit de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei, 8,6% din PIB. Dacă luăm în calcul și necesarul de refinanțare de 47,4 miliarde de lei din acest an, necesarul de împrumut al Guvernului se situează la 138,4 miliarde de lei, un record.

Statul are nevoie de bani, deoarece deficitul este estimat la un nivel foarte ridicat, iar incertitudinile privind evoluția epidemiei de coronavirus afectează economia și încasările la buget.

Împrumuturile din septembrie

Prospectul de împrumuturi anunțat de Ministerul Finanțelor a prevăzut pentru luna septembrie, cu titlu orientativ, un total al împrumuturilor de 4,54 miliarde lei.

La șapte din cele nouă licitații programate luna aceasta, Finanțele au împrumutat mai mult față de cât programaseră, profitând de cererea ridicată.

Important de notat, la toate licitațiile organizate în septembrie, dobânzile cerute de investitori la datoria statului au fost în scădere.

Împrumuturile din august

Penrtru luna august, Finanțele au anunțat orientativ împrumuturi de 3,45 miliarde de lei de la bănci și investitorii mari, cei care finanțează în mod curent cea mai mare parte a datoriilor statului. Suma atrasă a fost de 2,6 miliarde de lei, în contextul în care patru din cele opt licitații planificate ale lunii au fost sub așteptări. Astfel, o licitație a fost complet ratată, adică statul nu a împrumutat nimic din ce intenționa, în timp ce la alte trei a luat mai puțin decât avea în program.

O surpriză a fost, însă, ieșirea statului pe piața internă cu o emisiune în euro, care nu a fost prevăzută în calendarul pentru luna august, publicat la finele lunii iulie.

Finanțele au anunțat marți, 24 august, planuri pentru a împrumuta miercuri 300 de milioane de euro de la bănci și investitori. Suma subscrisă de aceștia a fost de 757 milioane euro, iar statul a luat, în final, 495,1 milioane euro, la un cost anual de aproape 1%, de trei ori mai ridicat comparativ cu luna noiembrie, când statul a redeschis aceeași emisiuni de titluri în euro prin care a luat bani și acum.

2,74 miliarde de lei de la populație

Tezaur

Românii au investit în prima emisiune Tezaur din anul 2020 lansată de Ministerul Finanțelor Publice peste 700 de milioane de lei în titluri de stat cu scadența de 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%. Aproape 17.000 de români au investit în cadrul acestei emisiuni de titluri de stat, dedicată populației, suma de 702.812.743 lei, din care 629.143.341 lei prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și 73.669.402 lei prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română. 

Fondurile aferente emisiunii lansate la începutul lunii iulie au fost decontate în data de 3 august 2020. Titlurile de stat lansate începând cu data de 1 iulie 2020 sunt în forma dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Până la finele anului trecut, TEZAUR se derula lunar.

Programul a continuat și în lunile august și septembrie, dar fără ca Finanțele să mai anunțe date.

Fidelis

Populația a subscris în perioada 15 iulie - 7 august titluri de stat Fidelis, în lei și valută, în valoare echivalentă a peste 2 miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă până acum prin acest program. Emisiunea pentru populație în euro este o premieră. Titlurile de stat sunt tranzacționate la BVB începând de joi, 13 august.

Programul Fidelis este diferit de programul Tezaur, prin care statul se împrumută lunar de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin intermediul Trezoreriei și Poștei. Titlurile din Tezaur nu sunt listate la bursă.

Astfel, Ministerul Finanțelor a atras 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului FIDELIS, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august. Titlurile de stat urmează a fi listate pe piața reglementată administrată de BVB.

Câte carduri au fost emise în România CITEȘTE ȘI Câte carduri au fost emise în România

Record la împrumuturi în iulie

În iulie, îmrumuturile au totalizat 18,21 miliarde de lei, dar fără să luăm în considerare eventualele sume atrase de la populație. Finanțele au relansat programele Tezaur și Fidelis, prin care vând titluri de stat populației, dar nu au anunțat, încă, date.

Din cele 18,21 miliarde de lei, 3,3 miliarde de dolari (13,61 miliarde lei) au provenit de pe piața externă, printr-o ieșire la început de iulie prin care Guvernul a stabilit un nou record în materie de împrumut în dolari.

De pe piața internă, statul a împrumutat de la bănci și investitori 4,6 miliarde de lei, ușor sub ținta de 4,74 miliarde de lei prevăzută în programul orientativ de emisiuni de titluri de stat pentru iulie.

Din cele nouă licitații din iulie, Finanțele au avut probleme la trei, sumele luate fiind sub cele anunțate, în timp ce la altele două sumele au depășit ținta anunțată indicativ.

Trebuie precizat că Ministerul Finanțelor are o rezervă financiară substanțială, ca urmare a împrumuturilor agresive din prima parte a anului, deci și tendința de a viza dobânzi mai mici. De asemenea, perioada verii este de obicei mai liniștită din acest punct de vedere.

Recomandare cu mari șanse de aplicare: băncile, dar și companiile de asigurări, fondurile de investiții să nu mai distribuie dividende cel puțin până la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI Recomandare cu mari șanse de aplicare: băncile, dar și companiile de asigurări, fondurile de investiții să nu mai distribuie dividende cel puțin până la 1 ianuarie

Record în iunie

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei. Precedentul record pentru suma atrasă într-o lună în lei de pe piața internă fusese stabilit în luna mai, la 7,6 miliarde lei. Statul se mai împrumută de pe piața internă și în valută, dar rar, precum și în valută de pe piața externă de câteva ori pe an.

Recorduri și în luna mai

În luna mai, Ministerul Finanțelor a împrumutat 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei, acesta din urmă doborât din nou acum, în iunie. Suma extrem de mare împrumutată în mai vine în contextul în care statul a atras destul de puțin în martie și aprilie, în timp ce are cheltuieli mari, inclusiv pentru combaterea impactului economic al măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, iar veniturile, din același motiv, nu sunt la nivelul prognozat anterior.

Costurile la care s-a împrumutat pe piața internă Ministerul Finanțelor au fost în luna mai sub cele din luna aprilie, dar încă peste dobânzile pe care le obținea anterior instituirii stării de urgență.

Recent, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Pentru luna mai, Ministerul Finanțelor anunțase, de la finele lunii aprilie, un calendar orientativ de împrumuturi totalizând 4,5 miliarde de lei pentru piața internă. Suma împrumutată, de 7,6 miliarde de lei, a trecut cu mult peste, în contextul în care cererea a fost ridicată, iar statul a luat la fiecare licitație mai mult față de cât anunțase.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Cu împrumutul prin eurobonduri din mai, totalul luat de pe piețele externe în acest an la 6,3 miliarde de euro, ușor peste 30 de miliarde de euro.

INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie

Recorduri anterioare

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit în mai 2020.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Și acest record a fost bătut în luna mai, iar ulterior și în iunie.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabilește un nou maxim la această categorie.

ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noi
Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
septembrie 6,2 miliarde lei 6,2 miliarde lei - *** -
august 7,74
miliarde
lei
2,6
miliarde lei
495,1 milioane euro
(2,4 miliarde lei)
2,74 miliarde lei:                             
- prin TEZAUR 702,8 milioane lei  
- prin FIDELIS 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro
-
iulie 18,21 miliarde
lei
4,6 miliarde
lei
- * 13,61 miliarde lei
(3,3 miliarde dolari)
iunie 9,1 miliarde
lei
9,1 miliarde
lei
- - -
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 16 miliarde lei
(3,3 miliarde euro)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 103,5
miliarde lei
53,67
miliarde lei
3,12
​miliarde
lei
2,74 miliarde
lei
43,95 miliarde lei

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
*Ministerul Finanțelor a reluat în iulie împrumuturile de la populație prin TEZAUR, dar a închis emisiunea și a comunicat datele în august
**cu roșu recordurile, totalul lunar, record lunar pentru piața internă, record ieșire pe extern în euro și record ieșire pe extern în dolari
***Programul Tezaur a continuat în august și septembrie. Ministerul nu a comunicat date

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor