Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie. Tendința este de înăsprire suplimentară

Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie. Tendința este de înăsprire suplimentară
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2020

Instituțiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020, iar tendința este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global, arată datele unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce guvernele reintroduc restricțiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare, scrie Agerpres.

ANRE: Prețul energiei pentru firmele care rămân fără furnizor va ține cont de cotațiile bursiere CITEȘTE ȘI ANRE: Prețul energiei pentru firmele care rămân fără furnizor va ține cont de cotațiile bursiere

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidități până sunt ridicate restricțiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid 19.

"Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se așteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum și incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin", se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 și au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituția cu sediul la Frankfurt.

Restricțiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condițiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, și aproape de creșterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, față de un avans de 3% luna precedentă.

"Ne îndreptăm spre o criză a creditelor? În unele sectoare și pentru unele companii", a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING. "Aceasta se va adăuga dificultăților cu care se confruntă BCE și guvernele", a explicat Brzeski.

De asemenea, creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, a accelerat la 10,4% în septembrie, de la 9,5% luna precedentă, depășind estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe o creștere de 9,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pandemie
bce
creditare